1 op 3 gecontroleerde doppers liegt en trekt daardoor hogere uitkering

Vijftien jaar geleden zorgde toenmalig PS-minister Laurette Onkelinx ervoor dat RVA-inspecteurs niet langer onaangekondigde controles konden doen bij werklozen. Nu maakt Bart Tommelein (Open VLD) komaf met die bizarre regel, kwestie van het grote aantal sjoemelaars tegen te gaan.Waarom toenmalig PS-minister Laurette Onkelinx vijftien jaar geleden eiste én voor mekaar kreeg dat RVA-inspecteurs werklozen tien […]

Vijftien jaar geleden zorgde toenmalig PS-minister Laurette Onkelinx ervoor dat RVA-inspecteurs niet langer onaangekondigde controles konden doen bij werklozen. Nu maakt Bart Tommelein (Open VLD) komaf met die bizarre regel, kwestie van het grote aantal sjoemelaars tegen te gaan.
Waarom toenmalig PS-minister Laurette Onkelinx vijftien jaar geleden eiste én voor mekaar kreeg dat RVA-inspecteurs werklozen tien dagen op voorhand moesten verwittigen alvorens langs te komen, weten we niet, maar evenveel jaar later vliegt de bizarre regel alweer de vuilbak in. Waarom? Omdat er behoorlijk wat geprofiteerd werd van die regel en sjoemelaars vrij spel kregen, al hadden u en ik dat indertijd ook al kunnen voorspellen.

Bedoeling van dergelijke controles is nagaan of de werkloze – en dus doppende – persoon niet liegt over zijn of haar gezinssituatie en het aantal ingeschreven inwonenden. Dat gebeurt namelijk schrijnend vaak en zo krijgt de liegende dopper een hogere uitkering. Vorig jaar, bijvoorbeeld, stelde de RVA 10.566 gevallen van domiciliefraude vast, terwijl 21.970 personen hun gezinssituatie correct aangaven. Met andere woorden: 32,5% van de gecontroleerde doppers beloog de boel en streek daardoor een hogere uitkering op.

Dringend tijd dus om sjoemelaars een lesje te leren en daarom zei staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein zopas vaarwel tegen de regel. “Mijn bedoeling is niet om een heksenjacht te organiseren op werklozen, maar wél om de strijd tegen het profitariaat, tegen fraude en misbruik van de sociale zekerheid, te verscherpen. Door de pakkans gevoelig te verhogen, zullen we dit jaar misschien nóg meer fraudeurs ontmaskeren, maar op termijn is het natuurlijk de bedoeling dat het cijfers naar beneden gaat”, vertelt hij in Het Laatste Nieuws. En dat is maar logisch ook, toch? (KDN)

Reacties

wpDiscuz