1.400 wegpiraten verplicht op cursus News
1.400 wegpiraten verplicht op cursus
News

1.400 wegpiraten verplicht op cursus

Politierechters hebben vorig jaar 1.380 zware verkeersovertreders verplicht op cursus gestuurd. De wegpiraten moeten er open en bloot voor een groep praten over hun roekeloos rijgedrag. Probleem: voor de cursus is er al een wachtlijst van negen maanden. En de overtreder móét de cursus binnen het jaar afgerond hebben.

Het zijn vooral dronken bestuurders, snelheidsduivels en verkeersagressors die de cursus ‘Driver Improvement’ moeten volgen. “De cursus is een alternatieve straf voor zware verkeersovertreders”, zegt Sofie Van Damme, woordvoerster van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV), dat de cursussen organiseert. “Ze moeten 20 tot 30 uur in groep praten over hun gedrag.”

“Dat klinkt misschien soft, maar toch is het heel confronterend, ondervinden de verkeersovertreders”, zegt vormingswerker Ivo Van Aken. “Op het einde van de rit blijven er maar weinig macho’s over.”

De helft van de cursisten is jonger dan 25. De politierechters vinden het vooral voor jonge bestuurders een goed alternatief en verwijzen almaar vaker door. In 2005 ging het om 971 overtreders, vorig jaar al om 1.380. Nadeel van het succes: de wachttijd loopt op tot negen maanden na de uitspraak van het vonnis. “Hoe sneller ze op cursus kunnen, hoe effectiever. Dat beseffen we”, zegt Van Damme. De parketten en het BIVV bekijken nu hoe ze de wachtlijst kunnen wegwerken.

WB

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties