4.500 manschappen troepen samen bij Ieper (fotospecial) News
4.500 manschappen troepen samen bij Ieper (fotospecial)
News

4.500 manschappen troepen samen bij Ieper (fotospecial)

Neen, 'den Duits' is niet nog eens binnengevallen: in Steenstrate bij Ieper vond gewoon de IJzerwake plaats.

Het was inmiddels de dertiende keer dat de IJzerwake plaatsvond en dit keer werd 'de Grote Oorlog' herdacht, die precies honderd jaar geleden is begonnen. Uiteraard werden enkele gesneuvelden herdacht, maar ook de geschiedenis werd nog eens opgefrist.

Ook aan het begin van de Eerste Wereldoorlog was het niet direct koek en ei tussen Vlaanderen en Wallonië. Vlaamse simpele zielen waren wel goed genoeg om als kanonnenvlees te gaan dienen aan het front, maar verder werden de 'Vlaamse boerekes' gecommandeerd en geminacht door de chique Franstaligen die uiteraard hoger waren in rang.

Koning Albert I voelde de wrijving binnen de gelederen en hij had een schitterend idee: hij riep de Vlamingen en de Walen op in hun eigenste taal én met de symboliek van hun eigen geschiedenis. “Vlamingen, gedenk de Slag der Gulden Sporen”, en voor onze Waalse vrienden: “Walen, gedenk de Franchimontezen.” Het thema van dit jaar was dan ook: “Vlamingen, gedenk de Slag der Gulden Sporen”. Verder werd er ook nog verteld dat Europa oké is, maar de Europes Unie zich teveel bemoeit en was er kritiek op de N-VA: “Zolang de beslissingsmacht over belangrijke dossiers federaal blijft, kan Vlaanderen geen oplossing bieden voor sociaal-economische problemen. We hadden meer verwacht van de V-partij.” (SL/ foto's: LW)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties