632 vliegtuigpassagiers ontsnappen aan de dood

Op de luchthaven van JFK in New York zijn 632 mensen aan de dood ontsnapt toen twee vliegtuigen net niet tot een botsing kwamen. De piloot van een Boeing van Egyptair taxiede zijn vliegtuig per vergissing te vroeg de startbaan op. Daar was op dat moment een Airbus aan het opstijgen aan een snelheid van […]

Op de luchthaven van JFK in New York zijn 632 mensen aan de dood ontsnapt toen twee vliegtuigen net niet tot een botsing kwamen. De piloot van een Boeing van Egyptair taxiede zijn vliegtuig per vergissing te vroeg de startbaan op. Daar was op dat moment een Airbus aan het opstijgen aan een snelheid van 290 km/u.

De Airbus 340 van Lufthansa met 286 passagiers aan boord wilde net opstijgen richting München toen een alarmerende oproep uit de verkeerstoren door de cockpit schalde. “Cancel…cancel take-off plans!!!” (eerste filmpje) De piloot moest daarop aan een snelheid van 290 km/u vol op zijn remmen gaan staan. Toen hij tot stilstand kwam, bleek dat het ei zo na tot een botsing was gekomen tussen de Airbus en een Boeing 777 van Egyptair met 346 mensen aan boord.

Vermoedelijk had de piloot van de Boeing een verkeerde afslag genomen waardoor hij te vroeg op de startbaan uitkwam. Men gaat nu onderzoeken of hij een bevel van de verkeersleiders negeerde.

Vijf minuten na het bijna-drama stelde de piloot van de Airbus zijn passagiers gerust (tweede filmpje). Hij vertelde hen dat door het plotse manoeuvre de remmen zwaar belast werden en afgekoeld dienden te worden. Ook moest er bijgetankt worden. “U ziet op de piste brandweerwagens en andere veiligheidsvoertuigen die onze remmen moeten checken”, voegde hij eraan toe. “Ik vraag u om geduld en zal u verder informeren van zodra ik meer weet.”

Andere piloten waren getuige van het incident op de startbaan. Een van hen sprak ontdaan: “Die twee botsten bijna op elkaar”. En ook aan boord van de Airbus waren er emotionele reacties. Een vrouw riep in paniek: “Laat me hier uit!”. Een andere passagier had het achteraf over een erg akelige ervaring. “Je zit te wachten op het opstijgen en als het zover is moet je ineens heel hard remmen. Ik keek naar mijn vrouw en we beseften heel goed dat er iets mis was. Ons vliegtuig werd zwaar door mekaar geschud. Gelukkig werd niemand gewond en konden we anderhalf uur later toch nog opstijgen.” (PhPa)

Reacties

wpDiscuz