Al 1.100 Britse scholen ingeschreven voor bezoek WO I-sites

Meer dan 1.100 Britse scholen hebben zich al ingeschreven om vanaf volgend jaar een bezoekje te brengen aan de Belgische en Franse sites van de Eerste Wereldoorlog. Dat communiceert de Britse ambassade in België maandag. De Britse regering trekt 5,3 miljoen pond (6,25 miljoen euro) uit voor de schoolbezoeken in het kader van de 100-jarige […]

Meer dan 1.100 Britse scholen hebben zich al ingeschreven om vanaf volgend jaar een bezoekje te brengen aan de Belgische en Franse sites van de Eerste Wereldoorlog. Dat communiceert de Britse ambassade in België maandag. De Britse regering trekt 5,3 miljoen pond (6,25 miljoen euro) uit voor de schoolbezoeken in het kader van de 100-jarige herdenking van Wereldoorlog I.

Op initiatief van het Britse ministerie van Onderwijs werd afgelopen zomer een project gelanceerd om Britse studenten kennis te laten maken met de oorlogssites van het Westelijke front.

Westhoek

In enkele maanden tijd schreven meer dan duizend scholen zich in, en de Britten verwachten nog meer inschrijvingen. De limiet wordt gezet op 3.000 scholen, wat betekent dat alle middelbare scholen beroep kunnen doen op het vrijgemaakte budget. De scholen zullen tussen 2014 en 2019 elk minstens twee leerlingen en een leerkracht mogen uitsturen voor een vierdaagse rondrit langs het front.

De Britten willen met dit project dat de leerlingen uit eerste hand ervaren wat de Britse troepen hier hebben meegemaakt. Op die manier kunnen ze hun kennis en ervaringen ook delen met klasgenoten, wat meteen past in het geschiedeniscurriculum voor leerlingen tussen de 11 en 14 jaar.

“Dergelijke initiatieven kunnen wij alleen maar toejuichen. Als ontvangende regio zijn we al enkele jaren bezig om de herdenking zo kwalitatief mogelijk voor te bereiden. De regio is klaar om alle bezoekers een gepast verblijf aan te bieden. We willen het verhaal van de Eerste Wereldoorlog ook aan verschillende doelgroepen vertellen: voor schoolgaande jeugd zijn er in de musea educatieve pakketten op maat beschikbaar”, klinkt het bij Toerisme Westhoek.

Belga

Reacties

wpDiscuz