Alcoholisch drankje Tooters (14,9%) “erg gevaarlijk voor jeugd”

Sinds vorige maand wordt in België een nieuwe alcohol-shooter verkocht: Tooters, een flashy drankje in een proefbuis dat 14,9 procent alcohol bevat. “Het is een variant op het hier bekendere Flügel”, legt Jennefer ten Haaf van Tooters uit. “We hebben zes verschillende smaken zoals Red Diculous On The Beach of Ultimate Apple-Tini. Het zijn een […]

Sinds vorige maand wordt in België een nieuwe alcohol-shooter verkocht: Tooters, een flashy drankje in een proefbuis dat 14,9 procent alcohol bevat.

“Het is een variant op het hier bekendere Flügel”, legt Jennefer ten Haaf van Tooters uit. “We hebben zes verschillende smaken zoals Red Diculous On The Beach of Ultimate Apple-Tini. Het zijn een soort van cocktails. Apple-Tini bestaat bijvoorbeeld uit wodka en appellikeur.

“Maar een hype is het hier nog niet. In tankstations kan je het al vinden, en het is de bedoeling dat het snel ook in horecazaken en discotheken te verkrijgen is.”

“Erg gevaarlijk”

Een proefbuisje Tooters bevat 14,9 procent alcohol. “Erg gevaarlijk”, vindt Carlo Baeten van CAD (Centra voor alcohol- en andere drugproblemen) Limburg. “Zeker omdat je duidelijk ziet dat de producent met de kleurrijke verpakking en de exotische namen mikt op jonge mensen. Iemand van veertien zou dit met gemak kopen, zonder te beseffen dat het erg sterk is en dat er serieuze risico’s aan verbonden zijn. Het effect van alcohol op de hersenen van jongeren is niet te onderschatten.”

Baeten spreekt van een onrustwekkende evolutie. “Vroeger had je voor jonge mensen Bacardi Breezer, dat met 6 of 7 procent alcohol al sterker was dan bier. Maar 14,9 procent? Dat is zelfs sterker dan porto. Voor ons is dit er ver over. Het kan niet, en het mag ook niet. Onder de 18 is sterke drank kopen verboden. We moeten de jongeren én de verkopers daar nog meer bewust van maken.” FV

Reacties

wpDiscuz