Amerikanen heel selectief in hun principes na 9/11 News
Amerikanen heel selectief in hun principes na 9/11
News

Amerikanen heel selectief in hun principes na 9/11

Tien jaar na 9/11 zegt een meerderheid van de Amerikaanse burgers achter diversiteit en de vrijheid van religie te staan. Maar met name Republikeinse kiezers en kijkers van de nieuwszender Fox News maken een uitzondering voor de islam en migratie. Dat blijkt uit een studie van twee grote Amerikaanse denktanks.

Voor de studie 'Wat betekent het Amerikaan te zijn?', ondervroegen denktanks Brookings Institution en Public Religion Research Institute 2.450 Amerikanen. Uit de antwoorden bleek duidelijk hoe kijkers van Fox News, de conservatieve nieuwszender van Rupert Murdoch, aanzienlijk wantrouwiger en minder tolerant zijn ten opzichte van moslims. Aanhangers van de Tea Party-beweging waren erg vijandig ten opzichte van immigranten.

Moslims

Opvallend is ook dat jongeren tussen 18 en 29 positiever staan tegenover minderheden, waaronder moslims, dan oudere burgers. Een meerderheid van 52 procent van de senioren is bijvoorbeeld van mening dat "de islam tegenstrijdig is met de Amerikaanse waarden", terwijl een meerderheid van de jongeren het daar niet mee eens is. De jongeren zijn er ook meer van overtuigd dat immigranten de Amerikaanse samenleving versterken, terwijl 51 procent van de senioren vreest dat ze de Amerikaanse gebruiken en waarden bedreigen.

De studie toont aan dat de Amerikaanse samenleving in elk geval meer gepolariseerd is dan voor de aanslagen op 9/11. De terreur werkte islamofobie en vijandigheid tegenover immigranten in de hand, met name bij oudere Amerikanen en Republikeinse kiezers.

De grote meerderheid van de respondenten benadrukt te geloven in de principes van religieuze tolerantie. Bijna 9 op 10 bevraagden is het ermee eens dat de VS gegrondvest is op het principe van religieuze vrijheid, en 95 procent vindt dat "alle religieuze geschriften met hetzelfde respect behandeld moeten worden, ook als daarin een ander geloof verkondigd wordt." Toch zegt ook bijna de helft van de bevraagden 'ja' op de vraag of de islam in strijd is met de Amerikaanse waarden.

Reacties op korte en lange termijn

"Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat het land middenin een discussie zit die steeds terugkeert, over diversiteit en migratie, en dat het debat de partijlijnen volgt", zegt E.J. Dionne, medeauteur van het rapport. "De grote patronen - jonge mensen sympathiseren meer met migratie en diversiteit - suggereren dat we op lange termijn de mengingsverschillen zullen oplossen, zoals we ook eerder gedaan hebben. Maar op korte termijn zal het een moeilijk debat worden dat soms verdeeldheid zaait."

Bron: IPS

Beeld: Photonews

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties