Angstaanjagende waarschuwingen schrikken rokers niet af News
Angstaanjagende waarschuwingen schrikken rokers niet af
News

Angstaanjagende waarschuwingen schrikken rokers niet af

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat angstaanjagende voorlichting, zoals de waarschuwingen en beelden op sigarettenpakjes, ook effectief werkt. Dat stellen onderzoekers Gjalt-Jorn Peters, Rob Ruiter en Gerjo Kok van de Universiteit Maastricht, die hun bevindingen in het vakblad Health Psychology Review publiceerden. Omdat de waarschuwingen ook averechts kunnen werken, raden ze aan te stoppen met die vorm van voorlichting.

De onderzoekers melden dat angstaanjagende voorlichting alleen werkt als mensen ervan overtuigd zijn dat ze het gevaar kunnen verminderen, dat ze hun gedrag kunnen veranderen. "Rokers zijn vaak niet overtuigd dat ze kunnen stoppen met roken. In dat geval hebben de angstaanjagende waarschuwingen geen effect, of zelfs het omgekeerde effect: mensen gaan juist meer roken", luidt het maandag in een persbericht.

De onderzoekers combineerden de uitkomsten van alle studies over de effectiviteit van angstaanjagende voorlichting. Volgens hun analyse is er geen bewijs dat mensen hun gedrag veranderen door die voorlichting. "Wat we schokkend vonden, is dat bleek dat er maar zes studies zijn die de betreffende theorie op een degelijke manier onderzochten", luidt het.

"Als je het bewijs dat er wel is, samenvoegt, blijkt dat angstaanjagende voorlichting in het beste geval maar een klein effect heeft, en in het ergste geval misschien zelfs averechts werkt", voegen ze eraan toe. De methode dankt haar populariteit aan de aantrekkingskracht van het communiceren over de negatieve gevolgen van een bepaald gedrag. Gezien het risico op een averechts effect en het gebrek aan bewijs voor de effectiviteit, raden de onderzoekers echter aan daarmee te stoppen.

Archieffoto

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties