Antwerpse advocaat-generaal haalt zwaar uit naar Belgisch rechtssysteem

De hiaten en onlogische redeneringen van ons rechssysteem… Je zou er zowaar een punthoofd van krijgen. Advocaat Piet Van den Bon heeft er ondertussen ook z’n buik van vol. Dat liet hij gisteren ook duidelijk merken bij de opening van het gerechtelijk jaar in het Arbeidshof in Antwerpen.“Een dief kan maar eenmaal gestraft worden, een […]

De hiaten en onlogische redeneringen van ons rechssysteem… Je zou er zowaar een punthoofd van krijgen. Advocaat Piet Van den Bon heeft er ondertussen ook z’n buik van vol. Dat liet hij gisteren ook duidelijk merken bij de opening van het gerechtelijk jaar in het Arbeidshof in Antwerpen.“Een dief kan maar eenmaal gestraft worden, een werkloze twee keer. Dat is onredelijk.”, verklaart Van den Bon in De Standaard.

Zo kan een werkloze volgens de wet één keer administratief gestraft worden door de Rijksdienst van Arbeidsvoorziening (RVA) en één keer door de strafrechter. 1 plus 1 maakt nog altijd 2. Hmm… Nogal vreemd dat een misdadiger volgens het “non bis in idem-principe” slechts één keer bestraft kan worden voor hetzelfde misdrijf.

Eerlijk is anders.Van den Bon vindt het absoluut niet kunnen dat een werkloze twee of drie keer in zijn – hoogstwaarschijnlijk vrij lege portefeuille – geraakt kan worden. Concreet, als een werkloze veroordeeld wordt, moet hij zijn uitkeringen teruggeven en wordt hij ook nog eens uitgesloten van een volgende uitkering.

Het straffe van de zaak is dat deze dubbele bestraffing, die België toepast, helemaal niet toegelaten wordt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Toch keurt het Hof van Cassatie ze nog altijd goed.

Met deze uithaal hoopt Van den Bon op een wetswijziging en vroeg de wetgever ook om inbreuken op de werkloosheid uit het strafrecht te halen, en alleen nog maar administratief te bestraffen. Afwachten dus. (DR)

Reacties

wpDiscuz