Apple publiceert lijst van informatie-aanvragen Amerikaanse overheid

De Amerikaanse technologiegigant Apple heeft dinsdag voor het eerst een lijst gepubliceerd met het aantal aanvragen tot informatie die het ontving van overheidsdiensten. Ook andere technologiebedrijven hebben hierover al transparantie geschonken. De meeste aanvragen naar gebruikersaccounts in de periode 1 januari-30 juni kwamen van de Amerikaanse autoriteiten: namelijk tussen de 1.000 en 2.000. In minder […]

De Amerikaanse technologiegigant Apple heeft dinsdag voor het eerst een lijst gepubliceerd met het aantal aanvragen tot informatie die het ontving van overheidsdiensten. Ook andere technologiebedrijven hebben hierover al transparantie geschonken.

De meeste aanvragen naar gebruikersaccounts in de periode 1 januari-30 juni kwamen van de Amerikaanse autoriteiten: namelijk tussen de 1.000 en 2.000. In minder dan 1.000 gevallen kon het bedrijf effectief informatie vrijgeven, zoals e-mails, contacten of foto’s. Op ruime afstand volgen het Verenigd Koninkrijk (127 aanvragen), Spanje (102) en Duitsland (93).

77 Belgische vragen

Ook België liet zich niet onbetuigd: ons land diende in de eerste zes maanden 13 keer een aanvraag in tot informatie van een gebruikersaccount en 64 keer voor informatie over een toestel. Volgens Apple kaderen de meeste aanvragen in de strafrechtelijke sfeer, zoals bijvoorbeeld diefstal van een iPad of iPhone, het lokaliseren van vermiste personen, oplossen van ontvoeringen of vermijden van een zelfmoord.

Belga, foto EPA

Reacties

wpDiscuz