Asielzoekers houden zich niet aan coronamaatregelen: ‘Ze brengen zichzelf en anderen in gevaar’

Burgemeesters willen asielcentra in lockdown

Afgelopen maandag besliste de burgemeester van Koksijde al dat asielzoekers het opvangcentrum niet meer mogen verlaten. Voornaamste reden was dat deze mensen zich absoluut niet aan de opgelegde coronamaatregelen houden, aldus burgemeester Marc Vanden Bussche:

“We willen die mensen tegen zichzelf beschermen. De maatregelen binnen het asielcentrum over hygiëne, afstand houden en afspraken met het referentiehospitaal werden niet of te weinig nageleefd. Ook de tafels en stoelen om buiten te eten, en de voetbalgoals voor kinderen werden nog altijd niet verwijderd. Dat is om problemen vragen.”

Ook andere asielcentra willen lockdown

De burgemeesters van Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg vragen nu aan de overheid en het Rode Kruis dat ze een regel opleggen voor alle asielcentra. Fedasil, de federale opvangdienst voor asielzoekers, kan echter absoluut niet lachen met deze vraag.

De burgemeester van Houthalen-Helchteren wil dat de regels vooral opgelegd worden omdat de asielzoekers momenteel de coronamaatregelen absoluut niet naleven en dus een gevaar zijn voor zichzelf en anderen:

“Ik stel vast dat de afspraken zeer moeizaam worden nageleefd door de bewoners van de opvangcentra. Mensen houden zich niet aan de sociale afstand, ook niet in de bushokjes. We zien dat ze toch met meer dan vijf samenscholen in de dorpskernen en dat er in de centra ook nog altijd gespeeld en gesport wordt.”

Ook Marleen Kauffmann, burgemeester van Leopoldsburg vertelt dat ze heel wat problemen hebben met asielzoekers die zich niet aan de regels houden.

“We krijgen veel klachten van onze inwoners over de asielzoekers die zich buiten het centrum niet aan de maatregelen tegen corona houden. Maar ook binnen het opvangcentrum moeten de regels worden opgevolgd. We willen de vijfhonderd bewoners beschermen tegen zichzelf, maar ook tegen anderen. Zo zijn er klachten binnengekomen over het feit dat ze de afstand van 1,5 meter niet respecteren. Ze komen ook samen op plaatsen met openbare wifi, zoals aan het KBC-bankkantoor in het centrum van Leopoldsburg. Maar ook van mensen die het centrum binnen moeten voor leveringen of andere zaken, krijgen we klachten. De voorbije weken hebben we ook tal van video’s en foto’s ontvangen waarop je ziet dat asielzoekers volleyballen of voetballen.”

Asielzoekers bij familie of vrienden

De asielcentra in België zitten momenteel overigens redelijk vol. Fedasil heeft daarom onlangs beslist dat asielzoekers tijdens de coronacrisis die terecht kunnen bij famile of vrienden daar mogen verblijven. Gedurende deze periode ontvangen ze een vergoeding van 70 euro per week in maaltijdcheques.

Bron: Nieuwsblad 

Reacties

Sorteer op:   nieuw | oud | votes
Maak niet uit

Lijkt me meer dan normal wtf

wpDiscuz