Bart De Wever krijgt (vergiftigd) mandaat van koning Filip (poll)

Dames en heren, het is zover: de voorspelde snelheid waarmee het paleis wou opereren, is er ook gekomen. Bart De Wever werd vandaag aangesteld als informateur, maar of hij dit als een cadeau moet bekijken, is maar de vraag. Zowat alle Vlaamse partijen waren het er gisteren over eens: Bart De Wever moet het initiatief […]

Dames en heren, het is zover: de voorspelde snelheid waarmee het paleis wou opereren, is er ook gekomen. Bart De Wever werd vandaag aangesteld als informateur, maar of hij dit als een cadeau moet bekijken, is maar de vraag.
Zowat alle Vlaamse partijen waren het er gisteren over eens: Bart De Wever moet het initiatief nemen om zowel op Vlaams als federaal niveau te checken in hoeverre een regering met N-VA mogelijk is. Blijkbaar hebben de partijvoorzitters koning Filip vlot kunnen overtuigen, want hij stelde De Wever vandaag aan als informateur. Volgende week dinsdag brengt De Wever een rapport uit bij de koning.

Alhoewel De Wever weliswaar de kaarten in handen krijgt, is het maar de vraag of de andere partijen mee willen spelen. Er is al voldoende gesuggereerd dat er over de taalgrens, ter hoogte van de PS, gewacht wordt tot de N-VA zich vastrijdt. Ofwel moet De Wever plat op de buik en zijn partijprogramma afzwakken tot op een aanvaardbaar niveau voor de mogelijke coalitiepartners – en hun lat zal laag hangen wanneer De Wever er onder moet passeren – ofwel zullen die laatste partijen met ‘de beste wil van de wereld’ aantonen dat zij wel hun best deden, maar dat het programma van de N-VA niet te verenigen is met de eigen programmapunten. De derde optie, als zou er een vlotte regeringsvorming komen, lijkt momenteel voor niemand de meest voor de hand liggende.

De enige mogelijkheid om wel sterk naar regeringsonderhandelingen op federaal niveau te trekken, zou een akkoord over een Vlaamse regering zijn waarmee De Wever kan schermen, maar die piste werd door Peeters al op voorhand opgeblazen. In tegenstelling tot enkele jaren geleden, kan het dit jaar wel eens heel snel gaan… (KA)

Wat moet er volgens jou gebeuren?

survey solution

customer surveys

web survey

Reacties

wpDiscuz