"Belgen niet strenger behandelen dan andere EU-burgers bij gezinshereniging" News
"Belgen niet strenger behandelen dan andere EU-burgers bij gezinshereniging"
News

"Belgen niet strenger behandelen dan andere EU-burgers bij gezinshereniging"

Bij gezinshereniging mogen genaturaliseerde Belgen niet strenger behandeld worden dan burgers uit de Europese Unie, zoals de kersverse wet op de verstrenging van de gezinshereniging die de Kamercommissie Binnenlandse Zaken vrijdagavond goedkeurde, doet.

Illegalen moeten tegen de politie klacht kunnen indienen voor racisme of geweld, zonder uit het land gezet te worden. De wet die het witwassen van misdaadgeld voorkomt, moet worden veranderd, zodat illegalen een bankrekening mogen openen zonder hun identiteit te moeten bewijzen. Illegale minderjarigen moeten in sportclubs ingeschreven kunnen worden en ze moeten aan de competities kunnen meedoen.

Dat zijn slechts enkele aanbevelingen uit het nieuwe jaarverslag over migratie, dat het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding zopas voorstelde.

In 2009 kwamen 126.877 buitenlanders in België wonen. Netto kwamen er 69.004 legale buitenlanders bij. Dat is een gemeente zoals Genk of Seraing.

Het gros van de nieuwkomers van buiten de EU ("derdelanders") kwam naar hier "om familiale redenen": 48,4%. België is hiermee de koploper in de hele Europese Unie, waar het gemiddelde van alle 27 lidstaten 27,3% bedraagt. Ook humanitaire redenen scoren uitzonderlijk hoog: in België tekenen ze voor 24,7% van alle verblijfsvergunningen, in de 27 landen van de Europese Unie samen slechts voor 1,4%!

Discriminerend

Het CGKR bekritiseerde niet alleen de nieuwe wet op de gezinshereniging, die "discriminerend" wordt genoemd. Het gaf ook een advies mee voor de debatten over de herziening van de snel Belgwet, die momenteel in de Kamercommissie Justitie aan de gang zijn. "Kennis van een landstaal of wil tot integratie mag geen element zijn bij het toekennen van de Belgische nationaliteit. Belg worden moet een recht zijn, geen gunst", zo luidde het.

En het CGKR vindt dat het verwijderingsbeleid van illegalen te veel op gedwongen terugzending focust en te weinig op vrijwillige terugkeer.

JDW

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties