"België onvoldoende voorbereid bij kernramp" News
"België onvoldoende voorbereid bij kernramp"
News

"België onvoldoende voorbereid bij kernramp"

De noodplannen in geval van een nucleair ongeval in ons land zijn ontereikend. Dat besluit een studie die milieuvereniging Greenpeace liet opmaken.
De milieuvereniging "eist" van de regering een nieuwe evaluatie, rekening houdend met een worstcasescenario. Net zoals andere landen heeft ook België in geval van een nucleaire ramp een noodplan. Milieuvereniging Greenpeace besluit woensdag uit de studie "Ontoereikende Belgische nucleaire noodplannen" dat er daarmee geen lessen zijn getrokken uit de kernramp van Fukushima in Japan. Het Belgische noodplan zou erg beperkt zijn en "niet volstaan om de Belgische bevolking te beschermen in geval van een ernstig nucleair ongeluk".

De studie werd in opdracht van Greenpeace uitgevoerd door onder anderen de Franse hoogleraar David Boilley, voorzitter van de Association pour le Contrôle Radioactivité dans l'Ouest (ACRO). Hij stelt het rapport normaliter woensdag in de Kamer voor. "De planningszones in het actuele noodplan zijn momenteel te beperkt en moeten worden uitgebreid naar heel het Belgische grondgebied. De evacuatie van steden als Antwerpen, Luik en Namen werden nooit voorbereid, hoewel ze binnen 30 kilometer van een kerncentrale liggen", zegt Greenpeace.

Ook wijst het op de centrales in Gravelines, Chooz, Cattenom en Borssele, telkens gesitueerd net over de Belgische grens. Volgens Greenpeace leerde Fukushima dat een nucleair noodplan alleen bescherming kan bieden als het ergst mogelijke scenario werd onderzocht, waarbij alle betrokken partijen - van nooddiensten tot mogelijke slachtoffers - op voorhand weten wat ze moeten doen. "Dat is niet het geval in België. Hier wordt enkel rekening gehouden met een beperkt kernongeval, met lage niveaus van radioactieve besmetting", zegt Eloi Glorieux, energiecampaigner bij Greenpeace.

Gezien de bevolkingsdichtheid en de problemen met bepaalde Belgische kerncentrales stelt hij voor de geplande levensduurverlenging niet door te voeren en door scheurtjes getroffen reactoren te sluiten. "Zal de Belgische regering haar verantwoordelijkheid opnemen om de burger te beschermen? Op dit moment schijnt ze het risico te willen nemen en negeert ze de lessen van Fukushima en Tsjernobyl. Dat heet schuldig verzuim", aldus Greenpeace in het persbericht.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties