"België loopt talent buitenlandse artsen mis" News
"België loopt talent buitenlandse artsen mis"
News

"België loopt talent buitenlandse artsen mis"

Artsen uit niet-Europese landen moeten jaren wachten vooraleer hun diploma erkend wordt. Momenteel worden de aanvragen zelfs niet behandeld. Dat meldt het Minderhedenforum woensdag naar aanleiding van de dag van de migrant. De Vlir, die de Vlaamse overheid adviseert over artsendiploma's van buiten de Europese Economische Ruimte, moet zich daarom dringend flexibeler opstellen, klinkt het in een persbericht.

"We kieperen talent in de vuilnisbak vandaag. Wij vinden dat buitenlandse artsen direct erkend moeten kunnen worden op basis van hun behaalde diploma's en beroepservaring", zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum. "Als er redenen zijn om aan te nemen dat buitenlandse artsen niet beantwoorden aan de Belgische normen, moet er de mogelijkheid zijn om zich voor te bereiden op een examen of zich te bewijzen via een stagetraject."

Volgens het Minderhedenforum blokkeert de universiteitskoepel Vlir de procedures om buitenlandse diploma's erkend te krijgen. Momenteel worden zeker 95 dossiers niet behandeld. "Sinds april 2012 komt de Vlir zelfs helemaal niet meer samen. Ook in het verleden verwees de commissie quasi iedereen door naar het examen gedeeltelijke gelijkwaardigheid. Aan de hand van die examenresultaten adviseert de Vlir een bijkomende opleiding."

In 94 procent van de gevallen worden de artsen teruggestuurd naar de schoolbanken. "Eén op drie moet zelfs het ingangsexamen geneeskunde opnieuw doen", klinkt het. Slechts één op vier begint aan het "examenlabyrint" en slechts de helft schrijft zich achteraf in aan een Vlaamse geneeskundeopleiding.

Het Minderhedenforum eist dan ook dat de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid de erkenningsprocedure grondig herzien. In landen als Finland of Canada zijn stages binnen een erkenningstraject bijvoorbeeld zeer normaal. Daarenboven pleit het Minderhedenforum voor een betere voorbereiding op de Vlir-examens en een landelijke introductiecursus over de Belgische gezondheidszorg, de deontologie en het medisch jargon.

Archieffoto AFP BELGA

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties