België maakt reputatie als corruptieparadijs helemaal waar News
België maakt reputatie als corruptieparadijs helemaal waar
News

België maakt reputatie als corruptieparadijs helemaal waar

De Centrale anticorruptiedienst van België heeft een absoluut dieptepunt bereikt en ligt zo goed als zeker op z'n gat. De CDBC, die deel uitmaakt van de federale politie, telt nog maar 19 Nederlandstalige speurders. Dat zouden er dubbel zoveel moeten zijn.Het "Hoog Comité van Toezicht" werd in 1910 opgericht en was de eerste officiële corruptiedienst van ons land. De jaren nadien groeide deze uit tot de machtigste onderzoeksdienst en op het hoogtepunt waren er meer dan honderd speurders actief aan het werk. Wegens interne disputen werd het Hoog Comité van Toezicht in 1998 opgedoekt en vervangen door de CDBC. Deze anticorruptiedienst, met minder bevoegdheden, werd in 2001 ondergebracht bij de federale politie. Hoofddoel? De grote corruptiezaken in ons land onderzoeken.

Een rondvraag van De Tijd toont aan dat deze dienst vandaag nog maar een schim is van wat hij ooit was. Officieel zouden er nog zo'n 59 speurders lid zijn, maar in praktijk zijn er nog amper actieve werkkrachten. Er zijn er enkele vertrokken - op pensioen of ontslagen - maar deze werden nog niet vervangen en op nieuwe vacatures komt er bijna geen reactie.

De politie heeft de voorbije acht jaar nog nooit zo weinig feiten van corruptie bij ambtenaren kunnen vaststellen als in 2012. Alsof dat nog niet erg genoeg is, geraken afgewerkte corruptiedossiers al lang niet meer tijdig voor de rechtbank. Men kan de instroom van corruptiedossiers gewoonweg niet de baas.

Het is dan ook niet te verwonderen dat de grote baas, Alain Luyckx, de dienst depressief heeft verlaten. Hij werd vervangen door een van de Franstalige chefs. Precies de wereld op z'n kop!

Als kers op de taart, barstte er in 2011 een intern schandaal los, waarvan de CDBC nu nog steeds de gevolgen van draagt. Kort, de Franstalige anticorruptiespeurders van de "cel Jumet" - speurders die onderzoek deden naar de Bende van Nijvel - zouden toen zelf geknoeid hebben met vergoedingen.

De persdienst van de federale politie weigerde tot nu toe te reageren, maar minister Joëlle Milquet gaf wel een kort antwoord: "De strijd tegen de corruptie moet een prioriteit blijven. En de anticorruptiedienst moet daarvoor de middelen krijgen". Benieuwd of men hierin zal slagen.

Bekijk hieronder het diagram, waarop duidelijk te zien is dat het aantal opgestelde PV's in 2012 met 32% gedaald is tegenover 2011.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties