Berlusconi treedt eind 2011 af

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zou rond de jaarwisseling aftreden en in maart 2012 zouden er dan vervroegde verkiezingen volgen in Italië. Berlusconi en Umberto Bossi, de leider van coalitiepartner Lega Nord, zouden daarover een akkoord hebben gesloten. Dat melden enkele Italiaanse kranten. Berlusconi en Bossi hebben een akkoord bereikt over de economische hervormingen in […]

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zou rond de jaarwisseling aftreden en in maart 2012 zouden er dan vervroegde verkiezingen volgen in Italië. Berlusconi en Umberto Bossi, de leider van coalitiepartner Lega Nord, zouden daarover een akkoord hebben gesloten. Dat melden enkele Italiaanse kranten.

Berlusconi en Bossi hebben een akkoord bereikt over de economische hervormingen in het land. Ze stonden al een tijdje onder druk van de EU. Vooral Frankrijk en Duitsland haalden uit naar de torenhoge staatsschuld van Italië.

De regering zal nu onder meer de pensioenleeftijd optrekken van 65 naar 67 jaar, vanaf 2026. Zo’n maatregel was volgens de EU al langer noodzakelijk, maar Bossi was er fel tegen gekant. Waarschijnlijk heeft Bossi nu toch toegezegd in ruil voor vervroegde verkiezingen én het aftreden van Berlusconi. Normaal loopt de ambtstermijn van de premier nog tot het voorjaar van 2013.

Woensdagavond, tijdens de EU-top in Brussel, moet Berlusconi zijn hervormingen voorstellen aan de andere Europese staats- en regeringsleiders. Hij zal hen een brief voorleggen waarin hij zich er opnieuw toe engageert zoals beloofd economische hervormingen door te voeren. Vraag is of Angela Merkel, Nicolas Sarkozy en de andere leiders daarmee genoegen zullen nemen.

Reacties

wpDiscuz