"Brussel komt in het vizier van terreurbewegingen" News
"Brussel komt in het vizier van terreurbewegingen"
News

"Brussel komt in het vizier van terreurbewegingen"

Als hoofdstad van Europa komt Brussel meer en meer in het vizier van internationale terroristen. Dat zei Alain Winants, administrateur-generaal van de Belgische staatsveiligheid, dinsdag op een lezing in de Koninklijke Militaire School in Brussel.

Winants meent dat radicale milieus steeds minder onderscheid maken tussen de verschillende EU-staten. Europa gaat immers steeds meer met één stem spreken op het gebied van buitenlandbeleid, energie en veiligheid. "Daaruit volgt dat de Europese instellingen meer en meer als een potentieel doelwit kunnen worden beschouwd", stelt Winants.

Voorzichtige houding

Tot nu toe heeft België op politiek vlak steeds een voorzichtige houding aangenomen ten aanzien van de Arabische wereld. Dat zorgde er volgens Winants voor dat ons land maar zelden in de kijker liep van extreme islamitische milieus. De voorbije twee jaar is daar echter verandering in gekomen en is België stilaan zijn legitimiteit aan het verliezen voor radicale islamieten. De Belgische deelname aan militaire operaties in Afghanistan, en de boerkawet zouden volgens Winants daarin een rol spelen.

Extremen

De kans dat extreem-linkse bewegingen in België tot politiek geïnspireerd geweld zouden overgaan is relatief klein, denkt Winants. Ook uit anarchistische hoek hoeft niet meteen voor een aanslag gevreesd te worden. "Belgische anarchisten kiezen voor zachtere actievormen, waarbij materiële schade echter niet valt uit te sluiten", zegt Winants.

Extreem-rechtse groeperingen zouden volgens de administrateur-generaal echter wel bereid zijn geweld te gebruiken. "Bovendien houdt fascinatie in die milieus voor geweld en militarisme een reëel gevaar in op geweld en ontsporing."

Internationale samenwerking noodzakelijk

In de strijd tegen terrorisme is internationale samenwerking tussen inlichtingendiensten noodzakelijk. Guy Rapaille, de voorzitter van het Comité I, dat in opdracht van het parlement de Belgische inlichtingendiensten controleert, stelt in het blad MO* echter dat ondanks herhaaldelijk aandringen er nog altijd geen reglementering is opgesteld.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties