Brussel is niet de gevaarlijkste stad van Europa News
Brussel is niet de gevaarlijkste stad van Europa
News

Brussel is niet de gevaarlijkste stad van Europa

Volgens een ZDF-reportage van deze week is Brussel de gevaarlijkste stad van Europa. Gek genoeg spreken de cijfers van de federale politie dat tegen. Er is zelfs één Belgische regio waar zwaar geweld duidelijk vermeerdert en het is niet Brussel...

Na de spraakmakende peiling van Eurostat kwam ZDF eergisteren met een onthullende reportage die Brussel de gevaarlijkste stad in Europa noemde. De Duitse tv-zender zegt bovendien dat de criminaliteit in Brussel stijgt: reden genoeg om op onderzoek uit te gaan.

We verzamelden de Belgische criminaliteitsstatistieken van 2004 tot 2011 en legden deze voor aan criminologe Anjuli Van Damme en haar promotor prof. Lieven Pauwels (UGent). Hun conclusies waren op zijn minst verrassend te noemen.

"Wat betreft de plaats in de top-5: dat gebeurde op basis van het aantal zware feiten in verhouding tot het aantal inwoners. Dit geeft een vertekend beeld want weinig mensen wonen echt in Brussel. Veel mensen trekken elke dag van en naar Brussel en veel daders en slachtoffers zijn niet-Brusselaars", zegt de criminologe. "Bovendien gebeuren veel van die feiten - ongeveer 30% - binnen het criminele milieu. Het is dus niet zo dat er seriemoordenaars of -daders rondlopen die willekeurig slachtoffers uitkiezen."

Ook wijst ze erop dat de werkelijke aantallen moorden en doodslagen in de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vrij stabiel zijn gebleven: "Het is zelfs zo dat de absolute cijfers zijn gedaald van 167 dodelijke feiten in 2005 naar 131 in 2010."

Wat nog opmerkelijker is, is dat het arrondissement Antwerpen in vergelijking met andere Belgische steden een sterke opmars kent van moord en doodslag. "Als we kijken naar de cijfers van 2005 werden er 143 van zulke feiten gepleegd. Dat was duidelijk minder dan in Brussel in dat jaar. Maar in 2010 steeg het cijfer naar maar liefst 180 feiten van moord en doodslag. Het gaat hier over 49 feiten meer dan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest", verklaart Van Damme.

Steden vergelijken op gebied van criminaliteit is trouwens niet zo eenvoudig, zegt criminoloog prof. Stefaan Pleysier (KU Leuven): "Door statistieken zoals die van Frankfurt en Brussel te vergelijken kom je tot ruwe conclusies die mogelijk niet de situatie realistisch weergeven. Zelf zou ik liever twee of drie gelijkaardige steden met elkaar vergelijken. Daarbij moet je niet te breed willen gaan en de cijfers dieper onderzoeken. Zo kan je bijvoorbeeld kijken naar de manier waarop de politie met bepaalde misdaden omgaat. Dan krijg je resultaten die veel dichter bij de werkelijkheid staan." Kortom: met cijfers en statistieken is het altijd beter om waakzaam te zijn. (AN)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties