"Brussel is te onveilig voor bedrijven" News
"Brussel is te onveilig voor bedrijven"
News

"Brussel is te onveilig voor bedrijven"

Als het van de linkse kant van onze samenleving afhangt, is er geen inburgeringsprobleem, maar hangt integratie vooral af van de kansen die onze maatschappij aan onze nieuwe Belgen biedt. Sommige bedrijven willen in dit verhaal meestappen, maar twee van hen komen nu voor het eerst naar buiten met hun lijdensweg.
BBDO en Mortierbrigade, twee bekende communicatiebedrijven, hadden hun uitvalsbasis in Molenbeek gevestigd, maar getuigden deze morgen in Peeters & Pichal, het programma op Radio 1, dat de situatie niet meer leefbaar is. Het personeel wordt te vaak het slachtoffer van roofovervallen en straatcriminaliteit, waardoor de sfeer en het enthousiasme van werknemers snel uitdooft. Handtassen, GSM's, laptops, niets is veilig voor de kleine criminelen.

Het ging zelfs zo ver dat dames nog binnen het bedrijf mochten parkeren, maar dat voor mannelijke personeelsleden busjes van een beveiligingsfirma werden ingezet om hen door Molenbeek te transporteren.

Mortierbrigade trekt voor zijn nieuwe locatie naar Schaarbeek. Niet onmiddellijk een verbetering, zou je denken, maar: "De gebouwen in Schaarbeek zijn volledig ommuurd en beveiligd. Ons personeel kan in de auto stappen zonder hiervoor op straat te moeten komen."

Beide bedrijven deden hun best om de lokale gemeenschap te betrekken en te vriend te houden, maar tegen de aanhoudende criminaliteit viel niets te beginnen. Tijdens de uitzending mochten luisteraars reageren, onder hen Murat: "Waarom geef je de lokale gemeenschap geen werk? Dat zou pas helpen!" Een strategie die toegepast werd, maar eveneens weinig zoden aan de dijk zette.

"De politie deed wat ze kon om de daders te vatten, maar wanneer ze succes hadden, kwamen ze, zeker in het geval van minderjarigen, vaak de dag nadien al terug vrij", aldus de geplaagde bedrijven.

In de uitzending kreeg ook een expert in verband met de veiligheidsproblematiek het woord. "In een dergelijk klimaat kunnen personeelsleden hun werk niet meer optimaal doen. De ernst van de veiligheidsproblematiek houdt iedereen bezig. Het probleem zit hem onder andere in de geringe pakkans én wanneer ze dan toch aangehouden worden, is er geen plaats in instellingen en staat de poort naar de vrijheid wagenwijd open. Dit is een zege voor de zogezegde 'illegale economie' en een bewijs voor deze generatie dat je ongestraft tekeer kan gaan."

"Voor deze bevolkingscategorie is er een grote groep die niet meer te recupereren valt en waar alleen repressie voor kan helpen. Bovendien zou men in Brussel best eens goed nadenken over de manier waarop men criminaliteit behandelt: Brussel is verdeeld in zes politiezones, wat de efficiëntie niet ten goede komt. Daarnaast zijn er nog 19 burgemeesters van de respectievelijke gemeenten, die allemaal hun zeg willen hebben over de veiligheidsproblematiek."

Een hopeloze situatie… De ironie wil dat Mortierbrigade nog ooit de campagne voor sp.a uittekende, terwijl hun wedervaren net het pleidooi lijkt voor een meer rechtse aanpak… (KA)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties