CAT-project voor honden krijgt mensenrechtenprijs

Het CAT-project van het Psychiatrisch Centrum Sint Jan Baptist in Zelzate krijgt de jaarlijkse mensenrechtenprijs van de Liga voor Mensenrechten. In dit project dresseren geïnterneerden gedragsgestoorde honden. CAT staat voor “Canine Assisted Therapy”. Geïnterneerden, psychiatrisch gestoorde criminelen, zorgen onder begeleiding van een gespecialiseerde therapeut voor een gedragsgestoorde asielhond en leren hem de eerste bevelen opvolgen. […]

Het CAT-project van het Psychiatrisch Centrum Sint Jan Baptist in Zelzate krijgt de jaarlijkse mensenrechtenprijs van de Liga voor Mensenrechten. In dit project dresseren geïnterneerden gedragsgestoorde honden.

CAT staat voor “Canine Assisted Therapy”. Geïnterneerden, psychiatrisch gestoorde criminelen, zorgen onder begeleiding van een gespecialiseerde therapeut voor een gedragsgestoorde asielhond en leren hem de eerste bevelen opvolgen. Zo wordt een achtergelaten hond heraangepast aan de maatschappij. Als de hond de eerste bevelen kent, kan hij later worden geadopteerd door een gewoon gezin. Na zijn opleiding heeft de hond immers een aantal basisvaardigheden zoals “zit”, “hier komen”, “blijven”. Hij kan aan de leiband te lopen zonder trekken en reageren op een groot aantal commando’s en gebaren.

Door dit project probeert het ziekenhuis om de geïnterneerden zelf opnieuw aan te passen aan de maatschappij en uit de gevangenis te houden. Het is een alternatieve therapie voor de “middelmatig gevaarlijke geïnterneerden” van Zelzate.

De prijs van de Liga is een symbolische onderscheiding. Eerder kregen de Antwerpse Moeders voor Moeders, de Antwerpse integratie-ambtenaar Flip Voets en de vader van het Kerkasiel voor illegalen, Didier Vanderslycke, de prijs. Hij wordt zaterdag uitgereikt.

http://www.4dogs.be

JDW

Reacties

wpDiscuz