Cypriotisch parlement acht voormalig president verantwoordelijk voor economische ramp

De voormalige president van Cyprus, Demetris Christofias, is politiek verantwoordelijk voor de ineenstorting van de economie van de eilandstaat, waardoor een pijnlijk reddingsplan moest worden aanvaard. Dat heeft de parlementaire commissie die de verantwoordelijkheden voor de crisis moest bepalen, bekendgemaakt. De conclusies van de commissie zijn niet dwingend. Ze worden wel overgemaakt aan de procureur-generaal, […]

De voormalige president van Cyprus, Demetris Christofias, is politiek verantwoordelijk voor de ineenstorting van de economie van de eilandstaat, waardoor een pijnlijk reddingsplan moest worden aanvaard. Dat heeft de parlementaire commissie die de verantwoordelijkheden voor de crisis moest bepalen, bekendgemaakt.

De conclusies van de commissie zijn niet dwingend. Ze worden wel overgemaakt aan de procureur-generaal, die zal beslissen of er een gerechtelijk onderzoek volgt.

Christofias, die van 2008 tot 2013 president was, zou een onvoorzichtig fiscaal beleid hebben gevoerd, te veel hebben uitgegeven en de voortekenen van de problemen genegeerd hebben, waardoor de economie van het land in duigen viel. Het beheer door de ex-president en zijn administratie kan worden samengevat als “Ik regeer, dus ik doe wat ik wil”, aldus de commissie.

De voormalige president zou ook getalmd hebben om een reddingsplan aan te vragen en getreuzeld tijdens de onderhandelingen, waardoor zijn opvolger Nicos Anastasiades in allerijl drastische voorwaarden moest aanvaarden.

Cyprus vroeg midden 2012 om financiële hulp, maar het duurde tot na het mandaat van Christofias in maart 2013 tot de eerste echte stappen werden gezet met de internationale schuldeisers. Nicosia kreeg toen een reddingsplan van 10 miljard euro, maar moest in ruil zijn bankensector fors inperken. Daarbij werd de bank Laïka geliquideerd.

Belga, Foto PN

Reacties

wpDiscuz