Cyprus vraagt EU om meer financiële steun

Cyprus vraagt de Europese Unie om extra noodhulp. Nu de financieringsbehoeften van het eiland geen 17 miljard, maar 23 miljard euro blijken te bedragen, ziet president Nicos Anastasiades zich genoodzaakt opnieuw aan te kloppen bij de Europese leiders. Anastasiades zei dat vrijdag aan journalisten in de Cypriotische hoofdstad Nicosia. Hij heeft over zijn vraag voor […]

Cyprus vraagt de Europese Unie om extra noodhulp. Nu de financieringsbehoeften van het eiland geen 17 miljard, maar 23 miljard euro blijken te bedragen, ziet president Nicos Anastasiades zich genoodzaakt opnieuw aan te kloppen bij de Europese leiders.

Anastasiades zei dat vrijdag aan journalisten in de Cypriotische hoofdstad Nicosia. Hij heeft over zijn vraag voor “bijkomende hulp” – hij noemde geen cijfers – al contact gehad met eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn. De Fin is tot en met zaterdag in Dublin voor overleg met de 27 Europese ministers van Financiën. Anastasiades gaat ook een brief schrijven aan commissievoorzitter José Manuel Barroso en Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy.

In zijn brief gaat de president het hebben over “de noodzaak van een andere Europese houding tegenover Cyprus, door het bijkomende hulp toe te kennen, rekening houdend met de moeilijkheden waar we mee geconfronteerd worden door de economische crisis en de maatregelen die ons opgedrongen worden”. Meer details gaf Anastasiades niet.

Einde maart kwamen de eurozone en het IMF overeen Cyprus 10 miljard euro te lenen tot begin 2016. De Cyprioten zouden zelf 7 miljard moeten zoeken, onder meer door een grondige herschikking van hun financiële sector. Donderdag raakte bekend dat de financieringsbehoefte van Cyprus geen 17 miljard, maar 23 miljard euro bedraagt. Dat zou betekenen dat het land zelf 13 miljard euro moet bijdragen aan zijn eigen redding.

De Luxemburgse minister van Financiën Luc Frieden zei vrijdag al dat de toegezegde 10 miljard euro niet onderhandelbaar is. “Ik weet dat de behoeften iets hoger zijn, maar we kunnen niet meer doen”, klonk het droog.

Belga Archieffoto

Reacties

wpDiscuz