Dappere Syriëstrijders mengen zich onder de vluchtelingen (foto’s)

Syriëstrijders die recht 't gevang in vliegen wanneer ze terug naar onze contreien komen? Niet wanneer ze met een gammel bootje via het Griekse Kos komen...

Een straffer verhaal dan dat van Laith Al Saleh gaan we vandaag allicht niet vinden. De Syriër sloot zich een tijdje geleden aan bij de troepen van de Islamitische Staat. Voor er van de Islamitische Staat sprake was, leidde hij een slordige 700 rebellen. Tot hij beschoten werd door de vijand, al dat geschiet en gemoord maar welletjes vond en besloot: “Ik wil Syrië verlaten.”

Hij nam de benen naar Turkije, van waaruit hij plaatsnam op een gammel bootje dat naar Kos voer. Daar ging hij een weekje op hotel, rusten na de barre boottocht, waarna hij verder richting Athene trok. Ook daar is hij niet zinnens te blijven: Laith heeft immers familie in Nederland en daar wil hij ook naartoe. Dat vertelde hij aan een journalist ginds:

“In Nederland zal ik mijn papieren in orde brengen en mijn familie naar daar laten komen. Mijn vrouw en mijn driejarige zoon betekenen alles voor mij. Ik hoop dat ze er snel zullen zijn, over een maand of twee misschien?”

Dat hij aan de zijde van de Islamitische Staat heeft gevochten, dat verzwijgt hij maar blijkt publiek geheim. Rest enkel nog de vraag: heeft hij Islamitische Staat de rug toegekeerd, of is hij op ‘geheime missie’ in het westen? (SL)

Reacties

wpDiscuz