De dik belegde boterham van Jean-Luc Dehaene News
De dik belegde boterham van Jean-Luc Dehaene
News

De dik belegde boterham van Jean-Luc Dehaene

Jean-Luc Dehaene is de kritiek omtrent zijn bonussen bij Dexia beu en stort de 70.000 euro van dit jaar terug. Moet hij het nu stellen met een boterhammetje minder, of krijgt hij elders nog wat centjes?

Normaalgesproken verdiende Jean-Luc als voorzitter van de Raad van Bestuur bij Dexia 88.0000 euro per jaar. Dit jaar werd dit bedrag, vanwege de problemen bij Dexia, geplafonneerd op ‘slechts’ 70.000 euro. Maar ook dit bedrag zal Dehaene terugstorten, zo besliste hij eergisteren. “En toch verdiende ik er weinig”, aldus Jean-Luc. “Mijn voorganger Pierre Richard ving ieder jaar 400.000 euro.” Hier schiet Jean-Luc wel een beetje met spek, want Pierre Richard kreeg ‘slechts’ 300.000 euro.

Toch zal Jean-Luc Dehaene nog niet onmiddellijk omkomen van de grote honger. Hier zijn financiën op een rijtje.

Umicore
Dehaene werd in augustus 70, wat wil zeggen dat hij niet meer mag zetelen in de Raad van Bestuur van verschillende bedrijven. Zo ook bij Umicore, waar hij tot vorig jaar nog 40.000 euro ontving.

Lotus Bakeries
Ook uit de koekjesfabriek stapte hij onlangs uit, maar tot vorig jaar kreeg hij er als Raad van Bestuur nog 17.500 euro en als lid van het Remuneratie- en benoemingscomité 5.000 euro.

AB InBev
AB InBev is niet alleen de grootste bierproducent van België en zelfs van de hele wereld, maar ook de jackpot van onze ex-premier. Hij mag er dan sinds mei niet langer in de Raad van Bestuur zitten omwille van zijn leeftijd, waar hij tot vorig jaar nog 67.000 euro kreeg voor zijn functie. Daar kwam nog 12.000 euro bij als lid van het auditcomité en het remuneratie- en benoemingscomité.
Maar het is nog niet gedaan bij AB InBev. Bij wijze van ‘Gouden Handdruk’ kreeg hij nog een hoop aandelenopties van het bedrijf, waar hij er in totaal 166.693 van heeft. Dit is het recht om een aandeel voor een bepaalde, op voorhand afgesproken prijs te kopen (en eventueel weer te verkopen tegen de actuele koers). Concreet in cijfers: Jean-Luc Dehaene mag 166.693 aandelen van de brouwerij kopen voor de prijs van 29,04 euro per stuk. Gisteren was de waarde van één aandeel 39.45 euro, wat een brutowinst van meer dan 1.7 miljoen euro betekent.

Thrombogenics
Dit is het enige beursgenoteerde bedrijf waarin Dehaene nog actief is. Hij zetelt er in de Raad van Bestuur en in het remuneratie- en benoemingscomité, goed voor 28.000 euro in totaal.

Europees Parlement
Onafhankelijk van de nationaliteit zijn de lonen van alle Europese parlementsleden gelijk. Ook Dehaene krijgt dus 7.957 euro loon per maand. Maar er zijn ook nog enkele bonussen.

Iedere dag dat een parlementslid parlementaire activiteiten bijwoont, krijgt hij 304 euro.

Maandelijks mag er 4.299 besteed worden aan bureauartikelen, telecom en andere vaste kosten.

Jaarlijks mag er voor 4.243 euro buiten het thuisland gereisd worden. Voor Brussel en Straatsburg bestaat er nog een ander systeem: businessclass vluchten, treinreizen in eerste klasse en verplaatsingen met de wagen worden terugbetaald. Die autovergoeding is overigens niet mis: een halve euro per kilometer.

Buiten de EU reizen brengt 152 euro per dag extra op. Plus terugbetaling van hotel- en maaltijdkosten: dat spreekt voor zich.

Moraal van het verhaal
Allicht zal Jean-Luc Dehaene geen boterhammetje minder moeten eten. Hij verdient sinds 2011 dan wel 257.500 euro per jaar minder, toch vangt hij nog een slordige 123.500 euro. Wij zouden de mensen die voor dat bedrag langer dan een jaar moeten werken de kost niet willen geven. (SL)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties