De hypocrisie van de wereldleiders

Moammar Khadafi heeft gisteren officieel het loodje gelegd. De reacties van de wereldleiders op zijn dood bleven dan ook niet lang uit, alleen waren die zelden positief. Nochtans staat ieder van hen wel eens gezellig op de foto met de overleden ex-dictator… Barack Obama, Silvio Berlusconi, Nicolas Sarkozy, Tony Blair, Gordon Brown en zelfs onze […]

Moammar Khadafi heeft gisteren officieel het loodje gelegd. De reacties van de wereldleiders op zijn dood bleven dan ook niet lang uit, alleen waren die zelden positief. Nochtans staat ieder van hen wel eens gezellig op de foto met de overleden ex-dictator…

Barack Obama, Silvio Berlusconi, Nicolas Sarkozy, Tony Blair, Gordon Brown en zelfs onze eigen Herman Van Rompuy, ze staan allemaal wel eens handschuddend of glimlachend op de foto met de voormalige Libische leider. Een fake lach, uiteraard, want nu hij overleden is, hebben ze geen goed woord meer voor hem over.

Nicolas Sarkozy noemde zijn overlijden een grote stap vooruit voor het Libische volk om een einde te maken aan het gewelddadige dictatoriale regime, dat hen veertig jaar lang terroriseerde. Obama stelde dan weer dat de mensenrechten van de Libiërs jarenlang werden geschonden en dat onschuldige burgers werden opgepakt, mishandeld en gedood. Toch staan zowel de Amerikaanse als de Franse president wel eens gezellig met hem op de foto.

Ook onze landgenoot Herman Van Rompuy, die vorig jaar nog beste maatjes leek met Kadhafi, maakt zich schuldig aan enige vorm van hypocrisie. Hij verklaarde: “Zijn dood maakt een einde aan een tijdperk van despotisme en onderdrukking. Libië kan eindelijk de bladzijde omdraaien en toewerken naar een democratie.” Silvio Berlusconi was heel kort: “De oorlog is voorbij!”

Zowat de enige die blijkbaar geen toneeltje speelde als hij Kadhafi ontmoette, is de Venezolaanse president Hugo Chávez. Hij vindt zijn dood een spijtige zaak en zal hem herinneren als een grote revolutionair en martelaar.” Daar kunnen die andere hypocrieten nog een puntje aan zuigen. (JL)

 

Reacties

wpDiscuz