Dé oplossing voor de regeringsvorming: Peeters toch premier! News
Dé oplossing voor de regeringsvorming: Peeters toch premier!
News

Dé oplossing voor de regeringsvorming: Peeters toch premier!

Ze geraken er maar niet uit: normaal staat iedereen te springen om premier te worden, maar door de partijspelletjes geraken ze er maar niet uit wie de volgende jaren de federale regering mag lijden leiden. Vandaar schieten we hen vandaag te hulp en schotelen we een pasklare oplossing voor!
Nu Marianne Thyssen een zitje als Europees Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit wordt - het moet gezegd, het is een dikke boterham - blijft Kris Peeters wat verweesd achter: hij grijpt naast de functie van eerste minister, want het was kiezen of delen. Die functie lijkt nu voorbehouden voor een liberaal - nochtans zijn beide partijen, Open VLD en MR, niet bepaald als de grote overwinnaars uit de verkiezingen gekomen.

Dus zitten we met de volgende problemen:

  • De MR mag dan wel juichen dat ze eindelijk ergens aan zet zijn, toch ligt het moeilijk. In Franstalig België wordt er niet echt positief gereageerd op hun solo slim én hun samenwerking met die flaminganten van de N-VA... Willen ze dan wel vier jaar het gezicht zijn van een regering die bijzonder moeilijke knopen moet doorhakken die de bevolking in de portefeuille zal voelen?
  • Open VLD is de kleinste partij van de huidige coalitie. Kan zo'n partij wel de premier leveren? Dat zou willen zeggen dat Maggie De Block moet uitrukken, want zij is de populairste van het gezelschap. Toch zou het een vreemde constructie zijn...
  • Bij N-VA is Bart De Wever de meest logische keuze, maar zijn naam is een rode lap voor de ogen van vele Franstaligen.
  • Kris Peeters zit tenslotte gevangen in zijn eigen partij, want die heeft al een toppositie kunnen claimen.

Na veel wikken en wegen kwamen we tot dé ideale oplossing: indien Kris Peeters de overstap maakt naar N-VA, verdwijnen er veel problemen als sneeuw voor de zon.

  • Kris Peeters wil zelf Bart De Wever steunen als premier, dus voor hem kan een N-VA'er aan het roer van dit land staan. Waarom hijzelf dan niet?
  • CD&V en N-VA zijn al langer vrienden, herinner je het kartel dat ze ooit samen gesmeed hebben.
  • Eigenlijk is Peeters een halve N-VA'er, maar dat kan hij nu (nog) niet openlijk bekennen.
  • Bart De Wever als premier is onverteerbaar voor de Franstaligen, maar Peeters lijkt heel wat salonfähiger dan het huidige kopstuk van de N-VA. Bovendien levert de grootste partij dan de premier.
  • Het evenwicht tussen de verschillende postjes kan behouden blijven.
  • De Franstalige liberalen van MR zijn al lang tevreden dat ze de PS er hebben afgereden.

Politicoloog Carl Devos ziet het nog niet direct gebeuren: "In dat geval zou Kris Peeters een regelrechte geloofsbelijdenis moeten afleggen als N-VA'er en dus ook het separatisme moeten onderschrijven. Zelfs met Kris Peeters blijft de N-VA voor de franstaligen absoluut geen evidente keuze. Ik vrees dat het nog een grotere miserie zou worden dan nu... Bovendien nam Peeters tijdens de verkiezingscampagne duidelijk afstand van de N-VA: alhoewel hij vroeger zelf topman van Unizo was, trok hij duidelijk meer de ACW-kant op, net om zich te onderscheiden van de soms harde standpunten van de N-VA. Het zou een ongezien manoeuvre zijn, dat volgens mij weinig kansen op slagen heeft."

Carl Devos was niet echt overtuigd, maar wat denk jij ervan? (KA)

web survey

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties