De pc werkt niet mee

Een aantal ministeries in België hadden een computerprobleem. Maar dit kan je wel nog meer schokken. Vanuit Nederland bereikte ons volgend rare bericht. Bij het Nederlandseministerie van Defensie zijn mogelijk ”grote problemen” bij de ICT. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag in de Tweede Kamer. Ze laat een onafhankelijk extern bureau onderzoek doen naar de ”signalen” die […]

Een aantal ministeries in België hadden een computerprobleem. Maar dit kan je wel nog meer schokken. Vanuit Nederland bereikte ons volgend rare bericht.

Bij het Nederlandseministerie van Defensie zijn mogelijk ”grote problemen” bij de ICT. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag in de Tweede Kamer. Ze laat een onafhankelijk extern bureau onderzoek doen naar de ”signalen” die ze heeft ontvangen en die bij haar de ”alarmbellen” hebben doen afgaan. Nog voor de zomer zal de minister de Kamer informeren over de resultaten van het onderzoek dat 50.000 euro kost. Het bureau bekijkt de staat van de ICT en de aansturing. ”Ik wil nu eens en voor altijd weten hoe we er op IV (informatievoorziening) en ICT-terrein voorstaan.”

Angelien Eijsink van de PvdA (te vergelijken met onze SP.A) sprak van een ”bom” en is ”verbijsterd”. Zij vroeg zich af waarom dit nooit bij eerdere Kamerdebatten naar boven is gekomen. ”Er is bij Defensie een stammenstrijd gaande”, zei ze. Raymond Knops (CDA) zei de openheid van de minister te waarderen. ”Laat alle ellende nu maar komen.”

Volgens het PvdA-Kamerlid was er afgelopen dagen nog een grote ICT-storing bij Defensie. Hennis krijgt meldingen van storingen ”maar niet zo nadrukkelijk als de afgelopen tijd”. Ze zegt niet te willen wachten en de problemen te willen verhelpen. ”De continuïteit moet gegarandeerd zijn.”

Defensie heeft een ongelukkige geschiedenis met automatisering. Zo sleept al jaren het ICT-project Speer dat de bedrijfsvoering bij alle krijgsmachtonderdelen moet verbeteren. Het hele project heeft volgens een rapport uit januari van de Algemene Rekenkamer al 650 miljoen euro gekost.

Of hoe niet alle Nederlanders spaarzaam zijn en dat niet alleen in ons eigen Belgenlandje soms rare politieke spelletjes kunnen gebeuren. (BS) 

Reacties

wpDiscuz