De Vlaamse Leeuw niet gegroet? Salut le Brabançonne! News
De Vlaamse Leeuw niet gegroet? Salut le Brabançonne!
News

De Vlaamse Leeuw niet gegroet? Salut le Brabançonne!

Veel gegrom en gebrom in ons land, maar als de Brabançonne weerklinkt, zal niemand verroeren. Die mag voortaan namelijk niet meer gegroet worden. Als De Vlaamse Leeuw niet gegroet wordt, dan het Belgische volkslied ook niet. Daarvoor zorgde de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys.

Wat voor velen een traditie was, is voor Denys schandalige discriminatie. Tijdens het Vlaamse volkslied brengt niemand een groet, maar als de Brabançonne start, worden de vaandels van oud-strijders opgestoken. "Dat kan toch niet", zegt de Oost-Vlaamse gouverneur verontwaardigd. Maar wie wind zaait, zal storm oogsten. Want nu de wind de vanen van de oud-strijders niet langer mag ontvouwen op de tonen van de Brabançonne, is het storm op zee bij diezelfde oudstrijders.

"De heisa begon na een relletje op het Te Deum in de Gentse Sint-Baafskathedraal, in aanwezigheid van de koninklijke familie”, zegt oud-strijder George De Cremer boos. We brachten toen - zoals altijd - een groet bij het spelen van de Brabançonne en niet bij De Vlaamse Leeuw. Dat is altijd zo geweest. De Vlaamse Leeuw is immers geen nationaal symbool, dus blijven wij gewoon staan. Nu mogen we ook het Belgisch Volkslied niet meer groeten, omdat Denys dat niet kon verdragen."

"Inderdaad, ik ben toen naar de verenigingen gestapt", zegt Denys zelf. "Als de oud-strijders het echt niet zien zitten om een groet te brengen bij aanvang van De Vlaamse Leeuw, wordt geen van beide gegroet", legt hij uit. Volgens de Oost-Vlaamse gouverneur is hij niet alleen verantwoordelijk voor die beslissing. "Zelf had ik voorgesteld om beide hymnen te groeten, maar de oud-strijdersverenigingen willen dat niet. Ik vroeg een gelijkwaardige behandeling en die komt er dus", zegt Denys.

Hoewel de oud-strijders die beslissing nu aanvechten, vindt Denys zijn klacht meer dan terecht. "De oud-strijders evolueren naar Belgicistische verenigingen. Maar om de krachten te bundelen tegen separatisten, kun je beter ook het symbool van de Vlaamse gemeenschap respecteren. Het land is nu eenmaal gewijzigd naar een federale structuur.” Nu begrijpt de gouverneur wel een beetje waar die onvrede van de oud-strijders vandaan komt: “De Vlaamse beweging is grotendeels gestart door de 'zwarten' na de oorlog. Dat leeft nog onder de oud-strijders. Op privéaangelegenheden mogen we de Brabançonne wel nog groeten", verduidelijkt Denys. (IV)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties