De Wever tegen Peeters: “Die Franstaligen spelen ons gewoon uit elkaar”

Vandaag was het D-day bij de Zevende Dag. Daar trokken ze vandaag volledig de politieke kaart en stonden er enkele interessante debatten op de agenda. Maar de ‘Omaha Beach’ der gesprekken was zonder twijfel de confrontatie tussen Bart De Wever en Kris Peeters. Na veel stoere praat naast elkaar, werd het nu eens stilaan tijd […]

Vandaag was het D-day bij de Zevende Dag. Daar trokken ze vandaag volledig de politieke kaart en stonden er enkele interessante debatten op de agenda.

Maar de ‘Omaha Beach’ der gesprekken was zonder twijfel de confrontatie tussen Bart De Wever en Kris Peeters. Na veel stoere praat naast elkaar, werd het nu eens stilaan tijd dat beide heren face to face en in de buurt van een camera het een en ander zouden zeggen. En dat deden ze ook.

Bart mocht beginnen. Meteen in de aanval, zoals enigszins te verwachten was. Uit z’n zak toverde hij een spraakmakende affiche van CD&V:

Foto: Twitter

“Dit is van het laagste niveau dat ik ooit heb gezien”

De toon was meteen gezet. CD&V gebruikte de (fout geïnterpreteerde) woorden van Jan Jambon tegen N-VA. “Dit is van het laagste niveau dat ik ooit heb gezien”, stak De Wever verder van wal. Kris Peeters liet zich hier duidelijk door verrassen. En zowel de desbetreffende CD&V-affiche àls Bart De Wever die hier loeihard op ingaat, heeft veel weg van een Amerikaanse verkiezingsstrijd. Waar er veeleer op de man dan op de inhoud gespeeld wordt.

Toch vervallen beiden heren in ’t midden van ’t debat terug naar die goeie ouwe, ietwat saaie, Belgische politieke debatvorm. Waar ‘de kiezer de kaarten zal leggen’ en niets écht duidelijk gesteld wordt door een van beiden. Er werd wat naast elkaar gepraat over de woonbonus en de werkloosheid, maar moest u het niet gezien hebben, open beide programmaboekjes van desbetreffende partijen en u bent weer volledig mee.

“Die Franstaligen spelen ons gewoon uit elkaar”

Op ’t einde kwam er dan terug wat animo, toen er vooruit gekeken werd naar de nakende verkiezing. Federaal wil Bart één Vlaams front vormen. En dit is toch al eventjes geweten. Toch viel Kris Peeters uit de lucht en kon hij geen pasklaar antwoord bieden op de vraag of hij (en bijgevolg zijn partij) hiervoor te vinden zou zijn. Even wou hij wel duidelijk stellen dat je niet kan wachten om federaal een regering te vormen tot er een Vlaamse is.

“Die Franstaligen spelen ons gewoon uit elkaar”, smeet Bart er even tussen. Daarom riep de man dus wederom op om een duidelijk ‘Vlaams blok’ (letterlijke woorden) te vormen en als één Vlaamse groep naar voren te treden.

Of 25 mei écht de moeder der verkiezingen zal worden, da’s nog maar de vraag. Voor velen is het gewoon een zondag waarop ze verplicht nog eens buiten moeten komen en een hele dag gepalaver op tv te zien krijgen. Anderen gaan dan weer lekker vroeg en met volle goesting naar de stembus om nadien met spanning de cijfers af te wachten. En hoe lang zal het deze keer duren alvorens we een federale regering hebben? Gokje iemand? (RVH)

Reacties

wpDiscuz