De zon begint toch een beetje vreemd te doen (video)

De zon, daar wilt u geen ambras mee hebben. Kans is namelijk groot dat u de strijd verliest. Soms durft de almachtige zon echter wel eens haar kuren hebben, en onlangs was het weer zover.Volgend jaar is het zover. Wellicht niet het einde van de wereld, maar wel een groot spektakel op onze zon. Het […]

De zon, daar wilt u geen ambras mee hebben. Kans is namelijk groot dat u de strijd verliest. Soms durft de almachtige zon echter wel eens haar kuren hebben, en onlangs was het weer zover.
Volgend jaar is het zover. Wellicht niet het einde van de wereld, maar wel een groot spektakel op onze zon. Het is zo dat de zon momenteel aan het ontwaken is. Geen reden tot paniek, want dat doet ze al miljoenen jaren lang, om de elf jaar.

Zoiets heet het zonnemaximum – tegengestelde van het rustige zonneminimum dus – en dan is de zon gedurende een korte tijd extreem actief. Dan gebeurt het wel eens dat de zon aan het vuurspuwen gaat en wij in het slechtste geval problemen ondervinden met elektrische apparatuur. De zogenaamde geomagnetische stormen die eerder al gps’en volledig in de war brachten.

Een paar dagen geleden konden bezitters van een ultra-revolutionaire telescoop zulke zonnevlammen waarnemen, maar nu kunnen ook de niet-bezitters van een sterrenkijker mee genieten van dit oogverblindende natuurfenomeen. Ondertussen werden we ook al gerustgesteld: het zonne-feestje zorgt niet voor nare verrassingen op moeder aarde. (KDN)

Reacties

wpDiscuz