Didier Reynders zou niet neen zeggen tegen DSK's baan News
Didier Reynders zou niet neen zeggen tegen DSK's baan
News

Didier Reynders zou niet neen zeggen tegen DSK's baan

Ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR, foto) zou niet weigeren mocht hij de kans krijgen om de in opspraak
gebracht Dominique Strauss-Kahn op te volgen aan het hoofd van het IMF.

"Zo een functie weiger je niet, maar je stelt je er ook geen kandidaat voor", zei Reynders zondag op de RTBF-televisie.

Lagarde in pole position

De Belgische vicepremier herhaalde er wat hij eerder deze week al had gezegd: de opvolger van Dominique Strauss-Kahn (DSK) moet uit Europa komen. Hij bevestigde
dat de Franse minister van Financiën Christine Lagarde de beste papieren heeft om de functie te krijgen.

Frankrijk eist immers het recht op om zelf een opvolger te mogen aanduiden voor haar gevallen topman.
En Lagarde krijgt nu al de steun van Duitsland en van Groot-Brittannië.

Grieks drama

Maar er komt steeds meer kritiek op het feit dat het IMF steeds geleid wordt door een Europeaan. Zowel Australië, Zuid-Afrika als Zwitserland pleiten ervoor om de opvolger van DSK te kiezen op basis van verdienste, en niet op basis van zijn nationaliteit. Zwitserland zegt dat het niet per se een Europese kandidaat zal steunen.

De Europese Unie en VS hebben al jaren een akkoord om aan het hoofd van het IMF een Europeaan te zetten, terwijl de Wereldbank geleid wordt door een Amerikaan.

Maar de crisis in de eurozone, vooral de ontsporende Griekse begroting, is voor de Europeanen een doorslaggevend element om het IMF opnieuw in handen te geven van iemand die de Europese problemen kent. In de financiële wereld wordt er al maanden gespeculeerd dat er voor Griekenland een schuldherschikking moet komen (de Griekse staatsleningen worden later of met lagere intrest terugbetaald). Dit zou een opdoffer zijn voor de Griekse banken maar ook de banksector in heel West-Europa en voor de geloofwaardigheid van de euro zel.

Opnieuw drachme?

Een grote meerderheid van de Grieken wil de euro behouden, zo bleek zondag bij de bekendmaking van een peiling van het onderzoeksbureau Public Issue. Slechts een kleine minderheid van de ondervraagden gelooft dat Griekenland beter wordt van het herinvoeren van de oude munt, de drachme.

Athene staat er volgens de krant Kathimerini intussen wel heel slecht voor. Er zou in de staatskas nog slechts geld zitten tot 18 juli van dit jaar. Griekenland moet dringend werk maken van het door Europa geëiste saneringprogramma, te beginnen met grootscheepse privatiseringen van een rist overheidsbedrijven. Volgens mediaberichten zou de Griekse regering ook denken aan het hoger belasten van huizenbezit en zouden de ambtenarenlonen en pensioenen verlaagd kunnen worden.

Topbankiers van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben zondag gereageerd op de Griekse mediaberichten en gezegd dat het land een schuldherschikking van voorkomen als het zich volledig houdt aan het reddingsplan ter waarde van 110 miljard euro van de Europese Unie en het IMF.

(Beeld Photonews)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties