Discotheken verdwijnen in sneltempo News
Discotheken verdwijnen in sneltempo
News

Discotheken verdwijnen in sneltempo

Goed vier op de tien discotheken zijn op vijf jaar tijd verdwenen. Dat blijkt uit cijfers van HoReCa Vlaanderen. "Maar de grote tsunami aan faillissementen moet nog komen", waarschuwt Tony Cabana, al meer dan dertig jaar uitbater van de feesttent CopaCabana.

Sinds 2006 is het aantal discotheken in Vlaanderen geslonken van 150 naar 91. Dat zijn zo'n 40% sluitingen op vijf jaar tijd. Denk maar aan de Zillion in Antwerpen, The Oh! Gavere en de Leuvense club Silo. Maar buiten gerechtelijke klachten hebben tal van andere discotheken het nog moeilijk stand te houden. Ook Eclipse in Charleroi heeft bijvoorbeeld de deuren moeten sluiten. Gerrit Budts van HoReCa Vlaanderen en Tony Cabana, de flamboyante uitbater van CopaCabana in Waarloos, verduidelijken de verontrustwekkende cijfers.

"Tendens naar kleinschaligheid"
Tegenover de grote daling van het aantal discotheken staat namelijk een
gelijkaardige stijging van het aantal danscafés. "Er is duidelijk een tendens naar kleinschaligheid", begint Budts. "Ook de grote opstartkosten van een discotheek kunnen een rol spelen. En dan heb je nog het stijgende aantal mega-events, die bezoekers wegpikken bij de discotheken".

"Drugs, agressiviteit en geld"
Voor Tony Cabana zijn de cijfers geen verrassing. Meer zelfs: "Geloof me, het ergste moet nog komen", voorspelt de uitbater. Cabana heeft zijn tent nog kunnen redden van de crisis, maar het blijft moeilijk. "Na jaren hebben we van discotheek CopaCabana een feestcafé gemaakt. Discotheken worden vaak geassocieerd met drugs en agressiviteit en daar wilden wij niets mee te maken hebben. Maar ook als danstent voelen we de crisis. Uitgaan is de laatste jaren erg duur geworden en dat zal er in de toekomst niet op beteren".

"Rookverbod is financieel onmogelijk"
Volgens hem vormt tegenwoordig echter vooral het rookverbod een "gigantisch probleem". "Door het rookverbod moet de grote tsunami aan sluitingen nog komen. Van die 91 discotheken die nu nog overblijven, verdwijnen er vermoedelijk nog een hele hoop", aldus Cabana. "Kijk, als iedereen buiten gaat roken en telkens tien minuten wegblijft, dan komt dat de sfeer binnen absoluut niet ten goede." Cabana heeft het dan niet alleen over de discotheekgangers in een halflege tent en de deejay die moeilijk nog ambiance kan maken wanneer groepen rokers voortdurend binnen en buiten lopen. "Ik zeg niet dat ik tegen het rookverbod ben, maar financieel is het voor veel uitbaters onmogelijk om te overleven." (IV)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties