Dodelijke terreur in Luik eist 123 gewonden en 4 doden waaronder baby van 17 maanden

Een gewapende man heeft om half 1 op de Place Saint-Lambert in Luik een viertal Thunderflash-oefengranaten gegooid naar een bushalte om daarna te schieten naar willekeurige omstaanders. Ondertussen zijn er 4 doden en 123 gewonden geteld waarvan aldus het parket van Luik. De meerderheid van de slachtoffers zouden jongeren tussen 17 en 20 jaar zijn.De […]

Een gewapende man heeft om half 1 op de Place Saint-Lambert in Luik een viertal Thunderflash-oefengranaten gegooid naar een bushalte om daarna te schieten naar willekeurige omstaanders. Ondertussen zijn er 4 doden en 123 gewonden geteld waarvan aldus het parket van Luik. De meerderheid van de slachtoffers zouden jongeren tussen 17 en 20 jaar zijn.
De hulpdiensten zijn nog steeds massaal aanwezig en hebben het stadscentrum hermetisch afgesloten. Ook het medisch rampenplan is afgekondigd. 75 slachtoffers zijn naar verschillende ziekenhuizen in het Luikse en in het Nederlandse Maastricht gebracht. Een tweejarig meisje vocht voor haar leven in het Saint-Joseph ziekenhuis te Luik. Twee jongens, van respectievelijk 16 en 17 jaar, zijn overleden aan hun verwondingen in het Citaldelziekenhuis van Luik. Ze werden koelbloedig neergeschoten toen ze na hun examen op weg waren naar huis. Tijdens de vooravond stierven nog een man van rond de 20 en een baby van amper 23 maanden. Het grote aantal gewonden is te verklaren door de kerstmarkt die juist vandaag op het plein werd georganiseerd. Een 20-jarige student werd getroffen door drie kogels en wordt kunstmatig in leven gehouden.

Nordine Amrani, de 32-jarige Luikse dader van Marokkaanse afkomst, heeft juist na de aanslag zelfmoord gepleegd door zich in het hoofd te schieten. Op de Place Saint-Lambert is ook de auto van Amrani teruggevonden. De ontmijningsdienst is op het plein en onderzoekt nu het lichaam en de auto van Amrani. De man was in een vorig leven nog lasser en kreeg in 2008 vijf jaar celstraf voor wapenbezit, 9500 stuks munitie en bezit van 2800 wietplanten. Hij werd verdedigd door advocaat Sven Mary en was na een tijd celstraf terug op vrije voeten. Volgens het parket had de man geen enkele link met terroristische organisaties maar hij was wel bezeten door wapens en wist goed hoe hij kalashnikovs en oorlogstuig moest monteren. Bij de man thuis zou deze voormiddag een huiszoeking hebben plaatsgevonden.

Er werd even gespeculeerd dat er meer personen betrokken waren bij deze aanslag in het kader van een ontsnappingspoging uit het Luikse justitiepaleis, maar dat wordt nu tegengesproken door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is niet de eerste keer dat er zulke schietpartijen in Luik plaatsvinden. Foto’s van een mogelijke arrestatie staan onderaan dit artikel.

Later meer updates. (AN)

Reacties

wpDiscuz