Drugsbende vrij na geknoei Antwerpse onderzoeksrechters News
Drugsbende vrij na geknoei Antwerpse onderzoeksrechters
News

Drugsbende vrij na geknoei Antwerpse onderzoeksrechters

Het Antwerpse gerecht heeft een tiental verdachten in een cocaïnezaak vrijgelaten omdat de onderzoeksrechters dossierstukken zouden hebben vervalst om procedurefouten toe te dekken. Het parket-generaal neemt de zaak ernstig en is een onderzoek gestart.


Drie weken geleden arresteerde de federale politie een tiental verdachten die betrokken zijn bij de invoer van 400 kg cocaïne met een straatwaarde van 140 miljoen euro. De Marokkaanse bende, met ook één Antwerpenaar in de rangen, opereert via de Antwerpse haven. Ze kon uiteindelijk opgerold worden nadat de politie vier maanden lang hun telefoongesprekken afluisterde. Alle leden werden opgesloten, maar zagen tot hun eigen verbazing de gevangenisdeuren het afgelopen weekend alweer openzwaaien.

De advocaten van de verdachten hadden ontdekt dat de twee onderzoeksrechters die aan het dossier hadden gewerkt, namelijk Christel Cloostermans en Luc Versteylen, erg onorthodoxe methodes hadden gebruikt. Zo stootten de raadslieden op een tapbeschikking, een opdracht om een telefoonlijn af te luisteren, die niet ondertekend bleek te zijn. Een reden om de telefoontaps nietig te verklaren, maar de onderzoeksrechter en de raadkamer volgden de redenering van de advocaten niet.

Volgens onderzoeksrechter Cloostermans ging het slechts om een materiële vergissing. De door haar collega Versteylen ondertekende tapbeschikking zou per ongeluk in haar werkdossier zijn blijven zitten en het ontwerp van de tapbeschikking zou per ongeluk in het echte dossier zijn beland. Cloostermans stelde vervolgens een proces-verbaal op waarin ze verklaart dat ze het niet-ondertekende exemplaar uit het dossier heeft verwijderd en heeft vervangen door het ondertekende exemplaar, iets wat absoluut tegen de regels is.

De advocaten van de verdachten roken onraad en kregen een tweede inzage. "Een onderzoeksrechter mag niet zomaar stukken uit een dossier vervangen", reageren ze verontwaardigd. "Wat de onderzoeksrechter verklaart in haar proces-verbaal, blijkt gewoon niet te kloppen. Die zogenaamde originele, ondertekende tapbeschikking heeft nooit bestaan. Men heeft achteraf gewoon de ontbrekende handtekening toegevoegd aan de tapbeschikking die reeds in het dossier zat. De onderzoeksrechters plegen valsheid in geschrifte om hun eigen fouten toe te dekken."

Ondanks dat Cloostermans doet alsof haar neus bloedt, werd de resem verdachten afgelopen weekend wel in alle stilte vrijgelaten. De taps zijn namelijk het enige bewijs en het ziet er naar uit dat die ongeldig zijn. Het parket-generaal is dan ook stante pede een onderzoek gestart. "Wij nemen de zaak zeer ernstig, omdat er mogelijk sprake is van schriftvervalsing", zegt de woordvoerder. (JL)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties