Elektrische fiets wellicht onveiliger dan gedacht

Het aantal fietsongevallen is toegenomen met liefst een kwart. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) begint daarom een onderzoek naar de risico’s van de elektrische fiets. Dat bericht Het Nieuwsblad op zondag.In de eerste helft van dit jaar zijn 23 procent meer ongevallen gebeurd waarbij fietsers gewond raakten dan in dezelfde periode in 2013. […]

Het aantal fietsongevallen is toegenomen met liefst een kwart. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) begint daarom een onderzoek naar de risico’s van de elektrische fiets. Dat bericht Het Nieuwsblad op zondag.
In de eerste helft van dit jaar zijn 23 procent meer ongevallen gebeurd waarbij fietsers gewond raakten dan in dezelfde periode in 2013. Het aantal fietsongevallen steeg tot 3.831. Daarbij vielen 3.935 slachtoffers, onder wie 25 dodelijke. Een aantal oorzaken voor die stijging is duidelijk. “Zo heeft het in de eerste maanden van 2014 zo goed als niet gesneeuwd, en dan wordt er vaker gefietst”, zegt Karin Genoe van het BIVV.

Maar wellicht is er meer aan de hand, en dus kijkt het BIVV in de richting van de elektrische fietsen. Die zijn erg populair, maar sneller en moeilijker te besturen dan traditionele fietsen. Voor zijn nieuwe onderzoek schakelt het BIVV 65-plussers in. Niet toevallig: zij hebben meer kans op een ongeval als zwakke weggebruiker.

Reacties

wpDiscuz