Eén op tien Vlaamse volwassenen drinkt te veel, maar bij één groep is het probleem het grootst News
Eén op tien Vlaamse volwassenen drinkt te veel, maar bij één groep is het probleem het grootst
News

Eén op tien Vlaamse volwassenen drinkt te veel, maar bij één groep is het probleem het grootst

Eén op de vijf Vlaamse mannen tussen 55 en 74 jaar drinkt meer dan tien glazen alcohol per week. Dat blijkt uit de ‘preventie-barometer’, een bevraging bij 4.000 volwassenen uitgevoerd door het gezondheidsinstituut Scien-sano, in opdracht van de Vlaamse overheid. Jongere groepen zijn opvallend voorzichtiger met alcohol.

Het is algemeen geweten dat de Vlaming graag en veel drinkt. Volgens de studie heeft 10,3 procent van de volwassen Vlamingen een ‘ronduit riskant drankgebruik’, dit betekent wekelijks meer dan 10 standaardglazen alcohol, waarbij een ‘standaardglas’ overeenkomt met bijvoorbeeld 1 pintje van 25 centiliter of 1 glas wijn van 10 centiliter.

Het alcoholgebruik piekt vooral in de leeftijdsgroep van 55 tot 74 jaar. Eén op de vijf mannen in die groep heeft een ‘riskant alcoholgebruik’. Zelfs de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar, waarin zich een pak studenten bevinden, drinkt minder. Twintigers en dertigers geven het ‘goede voorbeeld’, want zij overschrijden het minst vaak de grens van tien glazen per week.

Cultuurverschil tussen generaties 

De cijfers wijzen op een belangrijk cultuurverschil tussen de ­generaties, zegt Frieda Matthys, die als professor psychiatrie (VUB) gespecialiseerd is in verslaving, aan nieuwsblad.be: “Wie nu 55 tot 74 jaar oud is, is opgegroeid met een andere sfeer rond alcohol. Vroeger was het bijvoorbeeld nog oké om te rijden als je gedronken had. De meeste jongeren van vandaag hoeven we dat niet meer af te leren.”

Nog een opmerkelijke bevinding van de preventie-barometer: er is werk aan de winkel bij de hoogopgeleiden. Hoe hoger opgeleid, hoe moeilijker mensen het vinden om in sociale situaties geen alcohol te drinken. Katleen Peleman, directeur van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD), zegt echter: “De animo is niet groot om een maatschappelijk debat te openen over de hoogopgeleiden die te veel drinken. Veel machthebbenden – de beleidsmakers, de opiniemakers, de journalisten – behoren zelf tot die groep.”

Nieuwe meting in 2025

Peleman wijst er ook op dat de verontwaardiging over ‘bingedrinkende’ jongeren een veel groter maatschappelijke draagvlak heeft. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) wil met de bevindingen uit de preventiebarometer verder aan de slag gaan, bijvoorbeeld om campagnes voor specifieke doelgroepen op te zetten. “Een nieuwe meting in 2025 zal ons leren wat effect heeft en wat niet”, klinkt het bij haar kabinet.

(Bron: nieuwsblad – Intropic: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties