En wat als Erdogan zelf de staatsgreep op poten zette? News
En wat als Erdogan zelf de staatsgreep op poten zette?
News

En wat als Erdogan zelf de staatsgreep op poten zette?

Adembenemend stil werd het op 15 juli toen het nieuws begon binnen te sijpelen dat er een staatsgreep aan de gang was in Turkije. 'Een regelrechte aanslag op de democratie', werd er gezegd. De vraag die niemand mocht stellen, was evenwel 'welke democratie?' Want laat ons wel wezen: moest het woord schijndemocratie nog niet hebben bestaan, men had het uitgevonden voor Turkije.

Een democratie is namelijk een structuur van leiding geven waar ook de burger zijn gedacht mag zeggen. Er is plaats voor nuance, gesprek, betoging, verzet, vrij gedachtegoed, verkiezingen... Allemaal zaken waar Turkije niet echt in uitblonk of uitblinkt. Erdogan is eerder van het type dat enkel tolereert wat hij zelf zegt en denkt. Dat merk je aan zijn invloed op de Turkse staatstelevisie en zijn woede op Böhmermann die een satirisch gedichtje over hem schreef. In 2014 daagde Erdogan zelfs 'sociale media' voor de rechter omdat op Twitter en op Youtube geluidsfragmenten opdoken die corruptie aantoonden in zijn onmiddellijke omgeving. Hij counterde met te zeggen dat Twitter belastingen ontdook in Turkije.

Enfin, vorige week was er dan dus die fameuze staatsgreep. Erdogan zat in zijn vakantieverblijf en riep de burgers meteen op om op straat te komen om hun steun te betuigen voor de leider van Turkije. Intussen zag je militaire voertuigen door de straten rijden, er vlogen gevechtsvliegtuigen door het luchtruim en... dat was het zo'n beetje.

Een staatsgreep in een light-versie dus. Maar wat zijn de gevolgen geweest? Erdogan liet 6000 mensen arresteren die er een andere mening op nahouden. Zogezegd allemaal militairen die meededen aan de staatsgreep maar daar is weinig van aan. Begin juli wou Erdogan al eens 711 rechters ontslaan maar daar was nogal commotie rond. Sinds de staatsgreep ontsloeg hij er reeds 2745 en vandaag werden er nog eens honderd extra gearresteerd. Vandaag liet hij ook ook nog eens 8000 politiemensen opzij schuiven... Het verhaal is eindeloos.

Het komt erop neer dat iedereen die het niet met hem eens is, wordt gearresteerd of uit zijn functie wordt ontzet. Hij wil ook de doodstraf terug invoeren alvorens de gearresteerden te laten berechten door zijn rechters, al de anderen zijn ontslagen of gearresteerd.

Het lijkt er meer en meer op dat Erdogan sinds de zogezegde staatsgreep de weg aan het plaveien is naar een volledige dictatuur. Met steun van het volk omdat ze niet beter weten en propaganda nu eenmaal z'n werk doet.

Waarom twijfelen aan een staatsgreep? Een groot deel van de militairen die in het straatbeeld verschenen, wisten van geen staatsgreep. Ze kregen orders van binnen het Turkse leger en voerden die uit. Dat lijkt dan weer op een afrekening binnen het Turkse leger. Erdogans veiligheid is nooit in het gedrang gekomen, hij zat in een mooie suite van een vakantieverblijf. Deze suite werd pas bekogeld toen Erdogan al lang weer weg was. De staatszenders zijn nooit overgenomen geweest, ze bleven uitzenden wat de grote baas (Erdogan zelf) wou dat er werd uitgezonden...

De vraag zal nu zijn of Europa er wel een land bij wil dat de doodstraf terug ter discussie wil stellen. Dat geleid wordt door een man die alles en iedereen naar zijn hand zet en de mensen die dit niet willen, laat arresteren of monddood maakt.

Voorts is Erdogan al langer bezig met zijn land te isoleren, iets wat je vaker ziet bij dictators. Het enige land dat nog openlijk zijn steun betuigde, weliswaar schoorvoetend pas op zaterdag als alles achter de rug was, was Saudi-Arabië.

Voer genoeg om over te discussiëren en de toekomst zal het ons vertellen. Maar het lijkt er toch op dat hij het verleden en het heden al tegen zich heeft... (AVP)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties