Euroministers bereiken akkoord over Grieks reddingsplan News
Euroministers bereiken akkoord over Grieks reddingsplan
News

Euroministers bereiken akkoord over Grieks reddingsplan

Hoera! Dat zullen de EU-ministers wellicht zeggen want Griekenland gaat dan toch niet deze maand de dieperik in, samen met de rest van Europa. De ministers van Financiën van de eurolanden hebben in de nacht van maandag op dinsdag een akkoord bereikt over een nieuw reddingsplan ter waarde van 130 miljard euro voor Griekenland.

Volgens een regeringsbron zou het steunpakket de Griekse staatsschuld tegen 2020 moeten terugdringen tot 120,5 procent van het bruto binnenlands product. Met andere woorden: een flinke slok op de borrel. De ministers hebben meer dan twaalf uur onderhandeld over het reddingsplan, dat behalve verse financiële steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook een kwijtschelding van een deel van de schulden bij private obligatiehouders omvat.

Banken en andere private schuldeisers van Griekenland zullen hun inspanning in het kader van het nieuwe reddingsplan voor Griekenland optrekken van 100 tot 107 miljard euro.

Ook de Belgische minister van Financiën is positief: "Dit is een akkoord dat Griekenland eindelijk een perspectief biedt". Hij erkende wel dat de Grieken in ruil voor "het duidelijke engagement" van de eurolanden en andere kredietverleners "zware offers" moeten brengen. De Grieken moeten volgens hem ook "een striktere monitoring" en "sterkere aanwezigheid van de Europese Commissie" aanvaarden.

Bovendien komt er ook zo goed als zeker een versterking van de Europese noodfondsen voor eurolanden in financiële problemen. Dat werd eveneens afgelopen nacht beslist.

Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier die de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone leidt, is "optimistisch" gestemd dat een akkoord daarover zal gesloten worden op 1 en 2 maart. De ministers van Financiën bereikten dinsdag nog geen akkoord over de versterking van de verdedigingsgordels van de eurozone, maar er zit naar verluidt beweging in het dossier.

Het ESM beschikt over een capaciteit van 500 miljard euro. Dat bedrag is volgens analisten niet voldoende om grote eurolanden als Italië of Spanje financieel bij te springen. Tal van Europese beleidsmakers pleitten de voorbije maanden voor het optrekken van de middelen, maar Duitsland bleef tot dusver steeds op de rem staan. (Foto: Reuters)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties