Europa bekijkt problemen Doel 3

Experts van alle Europese nucleaire veiligheidsdiensten komen vandaag in Brussel bijeen om informatie uit te wisselen over Doel 3. Nu al is zeker dat Zweden en Zwitserland soortgelijke reactors hebben. De krachtige reactor Doel 3 blijft zeker tot eind september gesloten – als hij nog ooit heropstart. Nadat tijdens een routine-onderhoudsbeurt met nieuwe technieken ‘abnormaliteiten’ […]

Experts van alle Europese nucleaire veiligheidsdiensten komen vandaag in Brussel bijeen om informatie uit te wisselen over Doel 3. Nu al is zeker dat Zweden en Zwitserland soortgelijke reactors hebben.

De krachtige reactor Doel 3 blijft zeker tot eind september gesloten – als hij nog ooit heropstart. Nadat tijdens een routine-onderhoudsbeurt met nieuwe technieken ‘abnormaliteiten’ waren vastgesteld in de wand, werd beslist de reactor tot zeker eind augustus uit gebruik te nemen. Dat wordt nu zeker eind september.

Uitbater Electrabel moet uitgebreide tests uitvoeren die ook veel tegenonderzoeken vergen. Het onderzoek van Tihange 2 start vandaag. Ten vroegste ‘midden september’ zal er enige duidelijkheid zijn.

Kerntop

Intussen dijt de onrust uit. Om informatie uit te wisselen houdt het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) vandaag in Brussel een top met sectorgenoten uit Europa.

Volgens het FANC zouden zeker 22 centrales uitgerust zijn met een reactorvat dat zoals Doel 3 werd samengesteld bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Zweden en Zwitserland hebben al vastgesteld dat ze zulke reactorvaten hebben.

Een zegsman van de Zwitserse nucleaire veiligheidsdienst bevestigde ons dinsdag dat een ‘Doel 3-onderzoek’ wordt opgestart in de kleine reactor van Mühleberg, die nu stilligt voor een onderhoudsbeurt en die normaal in mei 2013 wordt gesloten.

Lassen

Gevreesd wordt dat ook de centrale van Leibstadt (1165 MW) met dezelfde problemen kan kampen. Ook de Zeeuwse centrale van Borssele zou dezelfde zijn. “Onjuist”, klinkt het. “Onze bestelling werd geplaatst bij Siemens en ruim 100 ondernemers.”

“Het enige gemeenschappelijke met Doel 3 is dat ook het reactorvat werd gesmeed en gelast bij de Rotteramse Droogdok Maatschappij. Maar de problemen in Doel hebben niets te maken met het lassen, wel met het staal.”

PVB

Reacties

wpDiscuz