Febiac wil rijbewijs voor bromfiets vanaf 14 jaar

Febiac, de Belgische automobiel- en tweewielerfederatie pleit ervoor om de leeftijdsgrens voor het behalen van een rijbewijs voor een motorfiets met twee jaar te verlagen tot 14 jaar. De sectororganisatie zal de volgende regering hierover aanspreken. Ook FAA, een Franstalige organisatie van rijscholen, sluit zich bij de vraag aan. Dat schrijft Le Soir. Jongeren kunnen […]

Febiac, de Belgische automobiel- en tweewielerfederatie pleit ervoor om de leeftijdsgrens voor het behalen van een rijbewijs voor een motorfiets met twee jaar te verlagen tot 14 jaar. De sectororganisatie zal de volgende regering hierover aanspreken. Ook FAA, een Franstalige organisatie van rijscholen, sluit zich bij de vraag aan. Dat schrijft Le Soir.

Jongeren kunnen nu pas vanaf 15 jaar en 9 maanden deelnamen aan het theoretische examen voor de bromfiets (klasse B). Vanaf 16 jaar kunnen ze een voorlopig rijbewijs aanvragen. Maar Febiac en de FAA, voluit de Fédération des auto-écoles agréées, vinden dat dit moet zakken tot 14 jaar. Op die leeftijd zijn jongeren reeds in staat om de gevaren van de weg correct in te schatten, zo klinkt het.

Voorzitster Concetta Deletto van FAA zegt een lagere leeftijdsgrens te wensen, maar vooral ook een betere omkadering van de rijopleiding. Zij is ervan overtuigd dat jongeren op 14 jaar de zaken vlugger oppikken dan op 16 jaar.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) en de federale overheidsdienst Mobiliteit zijn niet te vinden voor het idee. “Van alle weggebruikers zijn de jonge bestuurders van een bromfiets, met voorsprong, het meest blootgesteld”, aldus woordvoerder Benoît Godart van het BIVV.

Belga, Foto Photo News

Reacties

wpDiscuz