Geen keukengeheimen meer News
Geen keukengeheimen meer
News

Geen keukengeheimen meer

Het federaal voedselagentschap FAVV gaat “zo snel mogelijk” alle inspectieverslagen van horecazaken online publiceren. Zo ziet iedereen hoe (on)hygiënisch de keuken is. Horeca Vlaanderen is “bezorgd” en houdt een slag om de arm.

Gerrit Budts, woordvoerder van beroepsvereniging Horeca Vlaanderen, reageert een beetje verbaasd op het nieuws van het FAVV, dat toch formeel zegt dat het in naam van de transparantie op zijn website alle inspectieverslagen van de Belgische eetgelegenheden samengevat zal publiceren. “Er is nog niks beslist”, zegt Budts. “De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de kmo, waaronder ook Horeca Vlaanderen valt, heeft over het plan een negatief advies gegeven. Maar wij willen de onderhandelingen zo constructief mogelijk voortzetten.”

Het is niet verwonderlijk dat niet elke horeca-uitbater staat te springen voor zo’n ‘open keuken’, en discussies zijn normaal, stelt het FAVV. “Maar landen doen we in elk geval”, zegt woordvoerster Lieve Busschots. “Europa staat het toe en in steeds meer lidstaten zijn de inspectieverslagen publiek. De consument heeft er ook baat bij.”

“Het zullen niet de ellenlange verslagen zijn die online komen”, zegt Busschots. “Die kunnen soms een warboel zijn. En aan de administratieve maatregelen die worden opgelegd, heeft een klant niks. Bedoeling is een samenvatting over de hygiëne en de infrastructuur te geven die begrijpbaar is.”

Momentopname

“Wij zijn niet tégen een betere hygiëne in horecazaken”, zegt Budts. “Maar zo’n controle is altijd een momentopname. Een goede leerling mag geen slachtoffer zijn. Is zijn zaak bij de hercontrole wél in orde, valt die slechte reclame dan nog te herstellen? Daarom zijn we bezorgd. Er zal íéts landen. Maar onder welke voorwaarden?”

Nog even afwachten dus hoe leerrijk de ‘trip advisor’ van het FAVV zal zijn. Minstens één horecaman heeft geen schrik: Giovanni Caglar (46) van de bekende megapizzeria Da Giovanni in Antwerpen. Hij kreeg goede punten van de gevreesde Benny Bax van het voormalige tvprogramma De smaakpolitie. “Wij maken voortdurend ons aanrecht schoon, elke avond poetsen we de dampkappen. Alles in de koelkast is afgedekt, snijplanken in verscheidene kleuren duiden of ze voor groenten, vlees of kaas dienen. We hebben vaak te maken met vooroordelen. Maar controleurs zijn hier altijd aangenaam verrast.”

Foto Frederik BEYENS SYLVIA MARIËN

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties