Geld verdienen op de kap van kankerpatiënten doe je zo News
Geld verdienen op de kap van kankerpatiënten doe je zo
News

Geld verdienen op de kap van kankerpatiënten doe je zo

De kranten staan er vandaag bol van. Een olijk duo farmabedrijven is er in geslaagd om jaren een goedkopere variant van een krachtige pijnstiller voor kankerpatiënten van de markt te houden.

Slim op financieel gebied? Dat wel. Ethisch verantwoord, respectvol, humaan? Dat op z'n minst! De schandelijke praktijken van Janssen-Cilag (vanaf nu klootzak A) en concurrent Sandoz (klootzak B) doen menig persoon met een kléin beetje besef van waarden en normen, kokhalzen.

Hoe de vork juist aan de steel zat? Simpel. Klootzak A had tot voor kort een patent op een uiterst krachtige én noodzakelijke pijnstiller voor bepaalde kankerpatiënten. Meer bepaald Fentanyl. Klootzak B kreeg het gelukkig in zijn ster om, zodra het patent in 2005 ten einde liep, een goedkopere variant te bedenken die de zelfde werking zou hebben. Goed zo, zou u denken! En ook volledig volgens de doelstelling om patiënten steeds de goedkoopste variant van een geneesmiddel te kunnen aanbieden.

Klootzak A, die de bui én het monopolyverlies al zag hangen, ging met klootzak B praten. Even lekker een akkoordje smeden om de goedkope variant van de markt te houden. En zo geschiedde. De twee wreven in hun handjes en waren blij. 17 maanden lang konden ze hun akkoordje volhouden. Tot er een nieuwe goedzak op de markt kwam met nog zo'n variant.

17 maanden hebben die twee dus op de kap van de kankerpatiënt een duur product blijven produceren. Hoewel er een goedkoper alternatief klaar lag. Toen het hele zaakje aan het licht kwam, werden de twee op het matje geroepen en kregen ze een boete van Europa van maar liefst 16 miljoen euro.

Maar of dat allemaal veel heeft uitgehaald is nog maar de vraag. De reactie van Janssen-Cilag (klootzak A, weet u nog) was op z'n zachts gezegd 'droog': "Het middel wordt volledig terugbetaald door de sociale zekerheid." Laten we dat even vertalen: "Ey gasten, ni zagen, die kankerpatiënten moeten daar toch niet voor betalen? Wat zitten jullie nu te zeiken... Als wij graag op de kap van die mensen wat geld verdienen, wat is dan het probleem?"

't Is al niet erg genoeg dat ze winstbejag vooropstellen op de gezondheid van mensen, als puntje bij paaltje komt is het allemaal niet erg want de belastingbetaler zal wel dokken? Walgelijk... En da's nog een understatement.(RVH)

Foto: archiefbeeld SXC.HU

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties