Gelekt: De onweigerbare nota van Bart De Wever

De loodgieter van de Wetstraat zal z’n werk hebben. Blijkbaar lekt het daar nog harder dan eerst gedacht. Informateur De Wever had z’n nota nog maar net per koerier naar de verschillende betrokken partijen (cdH, MR en CD&V) gestuurd, of ’t stukje lectuur lag al na te druppen op de redactie van De Tijd en […]

De loodgieter van de Wetstraat zal z’n werk hebben. Blijkbaar lekt het daar nog harder dan eerst gedacht.

Informateur De Wever had z’n nota nog maar net per koerier naar de verschillende betrokken partijen (cdH, MR en CD&V) gestuurd, of ’t stukje lectuur lag al na te druppen op de redactie van De Tijd en L’Echo.

Hoe die daar geraakt is, laten we voorlopig in ’t midden. Wat we zeker eens moeten bekijken, is de inhoud. En wat meteen opvalt: ’t is een zalvend stuk geworden. Er is duidelijk over de finale versie duchtig gedebatteerd en er werd duidelijk bijgeschaafd. Want als het programma van N-VA als leidraad zou moeten gediend hebben, dan kan je lang zoeken naar een aanknopingspunt.

Het doel van de nota? Simpel: “…een eenvoudige meerderheid, geen tweederde. De institutionele hervormingen zullen dus geen deel uitmaken van de orde van de dag tijdens de volgende legislatuur”.

Het échte doel van de nota? Een tekst opmaken waar niemand nee tegen kan zeggen. Zelfs cdH niet. Hun tegenhanger langs Vlaamse kant, CD&V, heeft intussen al laten weten akkoord te gaan met de nota. Wat MR en vooral cdH zullen doen, da’s nog even koffiedik kijken.

Maar wat staat er nu in die nota? Kort samengevat: de index blijft zoals ‘ie nu is. Daar wil ‘ie verder gaan op de ingeslagen weg. Als dat geen toegeving is… Verder, werkloosheid beperken in de tijd, daar lezen we ook niets van. Wel wat vage woorden over ’t klimaat, sociale zekerheid, veiligheid, samenleven, de efficiëntie van ’t bestuur en de strijd tegen armoede.

Samengevat: geen klare wijn, maar een goeie koffie verkeerd. Zo vaag dat zelfs cdH ‘m in feite niet zou kunnen weigeren. Doen ze dat wel, dan tonen ze hun ware aard, dan trekken ze volop de kaart van de PS, geeft De Wever z’n informateurspositie op en ligt de bal volledig in ’t kamp van de Walen. Een nieuw record in regeringsvorming is dan hoogstwaarschijnlijk ook een zekerheid. (RVH)

Foto: Belga

Reacties

wpDiscuz