Griekse oud-defensieminister waste miljoenen euro’s aan smeergeld wit

De voormalige Griekse minister van Defensie Akis Tsochadzopoulos (rechts op de foto), die eerder op de dag al schuldig werd bevonden aan witwassen, heeft maandag een gevangenisstraf van twintig jaar gekregen. Dat heeft de rechter in Athene beslist. Vanwege zijn hoge leeftijd (73 jaar) zal Tsochadzopoulos slechts een vijfde van zijn straf moeten uitzitten. Daardoor […]

De voormalige Griekse minister van Defensie Akis Tsochadzopoulos (rechts op de foto), die eerder op de dag al schuldig werd bevonden aan witwassen, heeft maandag een gevangenisstraf van twintig jaar gekregen. Dat heeft de rechter in Athene beslist.

Vanwege zijn hoge leeftijd (73 jaar) zal Tsochadzopoulos slechts een vijfde van zijn straf moeten uitzitten. Daardoor zou de gewezen minister al binnen twee jaar vrij kunnen komen, zo melden gerechtelijke bronnen.

Symbool

Het vroegere socialistische zwaargewicht was van 1996 tot 2001 minister van Defensie in Griekenland. Hij waste miljoenen euro’s aan smeergeld wit in een aanbesteding over de bouw van een onderzeeër, die aan een Duits consortium werd toegekend.

Voor de Griekse publieke opinie is Tsochadzopoulos het symbool geworden van de corruptie van de politieke klasse, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de crisis in het land. De vroegere minister was begin dit jaar al veroordeeld tot acht jaar gevangenis in een andere zaak, omdat hij gelogen had over zijn inkomsten. Zijn huis, langs Athenes meest prestigieuze straat aan de voet van de Akropolis, werd in beslag genomen en hij kreeg een boete van 520.000 euro.

Belga, Archieffoto EPA

Reacties

wpDiscuz