Grof geld verdienen met afgedankte lorren – zo doe je dat!

Wie af en toe zijn kleerkast uitmest, heeft waarschijnlijk al wat oude kledij in de gapende mond van een inzamelcontainer geduwd. Maar wist je dat die kledij nog een dikke cent opbrengt? Nu de gemeente Asse besloten heeft om het recht op het plaatsen van inzamelcontainers te verkopen aan de hoogstbiedende, wordt het duidelijk dat […]

Wie af en toe zijn kleerkast uitmest, heeft waarschijnlijk al wat oude kledij in de gapende mond van een inzamelcontainer geduwd. Maar wist je dat die kledij nog een dikke cent opbrengt?
Nu de gemeente Asse besloten heeft om het recht op het plaatsen van inzamelcontainers te verkopen aan de hoogstbiedende, wordt het duidelijk dat er geld te rapen valt met tweedehands kledij. In Asse telde een bedrijf maar liefst 1.075 euro per geplaatste container neer, wat voor 33 containers 35.475 euro betekent.

De hulporganisaties die dergelijke activiteiten ook organiseren, zitten met de handen in het haar: wat als alle gemeenten op deze kar springen?

Het mag duidelijk zijn dat hier een groter opzet achter zit: de BVBA Vlaams Inzamelcentrum Textiel (VICT) kocht het recht op plaatsing van zijn groene containers. VICT is relatief klein met een balanstotaal van 1,4 miljoen euro en een kleine winst, zo zocht auteur Thierry Debels uit.

Maar wanneer je de gegevens van VICT invoert in de kruispuntbank, kom je al snel bij het bedrijf Recutex uit: zelfde adres, zelfde bestuurders en een pak meer geld.

Zo bedraagt het balanstotaal van het laatste bedrijf meer dan 10 miljoen euro. Recutex heeft voor bijna 6 miljoen euro aan geldbeleggingen en boekte in 2012 nog een winst van meer dan 5 miljoen euro. Niet slecht, zo’n handeltje in oude lorren, maar wel zware concurrentie voor organisaties als Oxfam, Wereld Missie Hulp, Spullenhulp en Caritas… (KA)

Reacties

wpDiscuz