Groot-Brittanië wil leeftijd voor rijbewijs omhoog schroeven News
Groot-Brittanië wil leeftijd voor rijbewijs omhoog schroeven
News

Groot-Brittanië wil leeftijd voor rijbewijs omhoog schroeven

In Groot-Brittanië is een wetsvoorstel ingediend om de wettelijke leeftijdsgrens voor het behalen van een volledig rijbewijs op te schroeven naar 19 jaar. Dat meldt de krant The Daily Mail.

Momenteel mogen in het Verenigd Koninkrijk bestuurders vanaf hun zeventiende zelfstandig rondrijden. Dat zou opgeschroefd worden naar 18 jaar, met een reeks voelbare beperkingen. Pas na een praktische proef zouden chauffeurs op hun 19de een volwaardig rijbewijs kunnen halen.

Minder doden

Uit onderzoek blijkt dat het systeem, dat al wordt gebruikt in landen als Canada en in sommige Amerikaanse staten, jaarlijks voor 4.470 minder doden op de Britse wegen zou kunnen zorgen. Ruim een kwart van de ongevallen met dodelijke afloop wordt veroorzaakt door bestuurders van jonger dan 24.

Volgens het wetsvoorstel zouden jongeren nog steeds op hun 17de mogen leren rijden, maar pas op hun 18de het rijexamen afnemen. Daarnaast moeten ze 120 uur praktische ervaring opdoen onder toezicht van een begeleider, waarvan 20 's nachts. Na het slagen op het praktisch rijexamen zouden ze een proefperiode van 12 maanden ingaan. In die tijd mogen ze geen passagiers onder de 30 jaar oud vervoeren en niet rondrijden tussen 10 uur 's avonds en 5 uur 's morgens zonder begeleiding van minstens 30 jaar oud.

De auteurs van het rapport beweren dat gelijkaardige systemen in andere landen hun nut hebben bewezen. In Australië, Nieuw-Zeeland en sommige Amerikaanse staten zou het dodentol gevoelig zijn gedaald. De meest opvallende regel komt van onze zuiderbuur Frankrijk, waar bestuurders tot twee jaar na het behalen van hun rijbewijs niet sneller mogen rijden dan 90 kilometer per uur.

"Laat hen ervaring opdoen"

Een van de kritische stemmen tegen het wetsvoorstel is die van de bestuurdersorganisatie The Automobile Association. Aldus AA-voorzitter Edmund King: "Dit rapport kan gezien worden als een manier om jonge bestuurders van de weg te houden door reglementering en verbod, in plaats van hen de juiste attitudes en vaardigheden te laten ontwikkelen die ze in het verkeer nodig zullen hebben."

Transportminister Patrick McLoughlin zegt "een open geest te zullen houden" over het voorstel, maar heeft zich verder noch pro, noch contra uitgesproken.

DV Archieffoto PN

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties