Grootste ramp ruimtevaart 50 jaar geleden

24/10/2010 - 18:58

24 oktober zal in de ruimtevaartgeschiedenis voor altijd een "zwarte" dag zijn, waarop er tot op heden geen lanceringen worden gedaan. De reden hiervoor is vandaag precies 50 jaar oud.
Het meest gruwelijke incident ooit in de ruimtevaartgeschiedenis is een katastrofe waarbij 126 mensen levend verbranden of stierven aan giftige gassen tijdens een lanceringsongeval in Rusland. Tijdens een aantal controles zette een lid van de testcrew per ongeluk de tweede trap van de raket aan, waardoor de hele onderneming veranderde in een gigantisch inferno.

De Nedelin ramp, zoals ze in het Westen herinnerd wordt, is genoemd van de commandant van het raketprogramma, Mitrofan Nedelin, die samen met de anderen stierf. Toen een aantal ingenieurs hem vroegen om weg te gaan van de raket tijdens de testen, antwoordde hij: "Ben ik ook geen officier, net als elk van jullie?", en tekende zo zijn doodsvonnis. Men vond enkel nog een ereteken van hem terug op de plaats van de ramp.

De Sovjet Unie hield het hele gebeuren geheim, en verklaarde Nedelin's dood als een vliegtuigcrash. Het was maar in de jaren 90 dat de rapporten werden vrijgegeven.

De familieleden van de slachtoffers hielden afgelopen zondag een herdenkingsdienst voor het vreselijke inferno en legden bloemen op het massagraf. (KA)

Facebook comments