Halalvlees brengt de gezondheid ernstige schade toe

Islamieten beweren dat hun wrede, rituele slachting gezonder vlees oplevert. Onderzoek heeft nu echter uitgewezen dat het net andersom is: halalvlees kent vele extra gezondheidsrisico’s. En wat meer is: ook u krijgt het op uw bord. Zonder dat u het weet. De Franse dierenarts Alain Peretti heeft hier onderzoek naar verricht. Bij een rituele slachting […]

Islamieten beweren dat hun wrede, rituele slachting gezonder vlees oplevert. Onderzoek heeft nu echter uitgewezen dat het net andersom is: halalvlees kent vele extra gezondheidsrisico’s. En wat meer is: ook u krijgt het op uw bord. Zonder dat u het weet.

De Franse dierenarts Alain Peretti heeft hier onderzoek naar verricht. Bij een rituele slachting wordt de hele nek overgesneden en het dier bloedt dood zonder verdoving. Dit heeft echter wel als gevolg dat de volledige maaginhoud van het dier door de slokdarm stroomt. Intussen wil het dier vechten voor zijn leven – een strijd die gemakkelijk een kwartier kan duren – en daardoor gaat de ademhaling versnellen. Omdat de slokdarm vlak naast de luchtpijp ligt geraakt de maaginhoud, die bij dieren steeds rijk is aan allerlei ziektekiemen, in de longen. Daar worden de ziekteverwekkers dan weer geabsorbeerd in het bloed. Met als gevolg dat het vlees tijdens het slachten wordt besmet.

Los daar van is er ook nog een hygiënekwestie. Het dier, dat hevig in paniek is, pist en kakt waar het staat of ligt. Ook uitwerpselen kunnen ziektekiemen bevatten…

Tot slot nog dit: de kans is reëel dat ook u al wel eens halalvlees op je bord hebt gekregen zonder dat je het wist. Moslims gebruiken slechts bepaalde stukken vlees, en de overige helft van bijvoorbeeld een rund wordt heus niet weggegooid. Dat komt bij de ‘gewone’ beenhouwer terecht. (SL)

Reacties

wpDiscuz