Hebben de flikken en justitie weldra weer toiletpapier dankzij de douane? News
Hebben de flikken en justitie weldra weer toiletpapier dankzij de douane?
News

Hebben de flikken en justitie weldra weer toiletpapier dankzij de douane?

Op alles moet bespaard worden bij politie en justitie, zelfs op toiletpapier en postzegels. Maar de douane, die rijft de centen binnen en dus is de kans reëel dat de arm der wet zich weldra die luxe opnieuw kan permitteren.


Boetes ontlopen is tegenwoordig niet zo eenvoudig meer. Je hoeft slechts één kilometer per uur te snel (gecorrigeerd) te rijden of je loopt al het risico een rekening van tachtig euro in je bus te krijgen. Is je overtreding iets ernstiger en moet je zaak voor de politierechtbank komen? Politierechters spreken meer en meer hogere geldboetes uit.

Een tijdje geleden kon je nog zeggen: 'Foert, dit betaal ik niet' en dan bleef het na enkele aanmaningen stil, maar dat is thans een groot risico. De douane heeft namelijk nieuw speelgoed: nummerplaatscanners die gekoppeld zijn aan een databank met daarin 'mensen met nog openstaande boetes'. Nietsvermoedend voorbij rijden, gestopt worden en alsnog onmiddellijk de openstaande boete betalen. Wie niet onmiddellijk kan betalen, die moet zijn auto laten staan en best zo snel mogelijk de benodigde centjes bij elkaar krijgen: wie binnen de vier dagen niet betaalt is zijn auto immers voorgoed kwijt.

Da's een actie die heel wat centjes opbrengt: 209.000 euro in de laatste twee maanden, zo lezen we vandaag in HLN. “Pure winst”, aldus Francis van de Federale Overheidsdienst Financiën. Wij vragen ons alvast af wat men met die pure winst gaat doen: den Albert zijn boten volkappen of wc-papier en postzegels kopen voor de flikken, maar dit slechts terzijde natuurlijk.

Blijven die onbetaalde verkeersboetes je nu voor eeuwig en altijd achtervolgen? Wij vroegen het even na aan een advocaat, gespecialiseerd in verkeersovertredingen: “Geldboetes tot 156 euro verjaren reeds na één jaar vanaf de datum van de uitspraak, hogere geldboetes pas na vijf jaar. Maar let op: krijg je bijvoorbeeld een geldboete van 300 euro waarvan de helft met uitstel, zal die 150 euro die je wel onmiddellijk dient te betalen toch pas na vijf jaar verjaren.” (SL)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties